fill up with holy spirit

A Pünkösd napjáról röviden…

Az emberek általában szeretik az ünnepnapokat, mert az munkaszüneti nap, nem kell dolgozni és lehet pihenni, szórakozni stb; de én a Pünkösdöt másért szeretem; és nem azért, mert ma nincs munkanap vagy nem kell dolgozni…

 

(Mellesleg én most is dolgozom, hisz ez a munkám. Írok. Bár egyesek szerint az írás nem munka, csupán szórakozás és hobbi; sőt némelyeknek csak “úri passzió” vagy olyan lusta emberek szokásának tartják, “akik nem szeretnek keményen dolgozni” mint ők…  De vajon az ezt valló embereknek, eszükbe jut egyáltalán, hogy írás és írók nélkül “megállna” az élet?  Hisz ahhoz, hogy bármi is megmaradjon az utókor számára, mindig mindent írni, rögzíteni kell(ett) írott, nyomtatott vagy digitalizált változatban; különben pár nap leforgása alatt a feledés homályába merült volna eddig minden történés vagy hír… de erről most nem nyitnék vitát.)

Mi az a Pünkösd?

Ha megkérdezed az utcán járó embereket, vajon tudják-e

mi a Pünkösd, mi történt akkor vagy miért ünnepeljük a Pünkösd napját? – a legtöbben azt  fogják válaszolni, hogy nem tudják… Ezt tapasztalat, többször is kipróbáltam. Tíz emberből általában nyolcnak, halvány fogalma sincs róla! Esetleg egy tudja, hogy “valamilyen vallási ünnep” és csak egy ember tud rá érdemleges választ adni. Ez elég szomorú… de ahogy a felméréseket olvasgattam, a világ más pontján sem jobb ez az arány. Ezért is tartottam fontosnak, hogy (a teljesség igénye nélkül) írjak a Pünkösd csodálatos eseményéről néhány gondolatot.

Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy az idősebb ( inkább az 50 év fölötti) korosztályban talán nagyobb ez az arány, vagy azok között a fiatalok között, akik a rendszerváltás után már kaptak valamilyen keresztény (színezetű) nevelést vagy oktatást.

De sajnos -ennek  ellenére- a legtöbbjüket egyáltalán nem érdekli, mi is történt valójában Pünkösdkor. Számukra csak az lényeg, hogy ilyenkor hosszú hétvége van, (“buli, haverok, fanta”), ünnepnapokon ugye nem kell dolgozni (suliba menni) és ez király!  Pedig folyton az halljuk meg a cspból is azt folyik, hogy  “a magyarság az egy nagy, keresztény nemzet” stb…de a Pünkösd ünnepe a többségnek -a fentieken kívül- sajnos semmi mást nem jelent.

De akkor mi is történt Pünkösdkor?

A legjobb, ha elolvasod, hogy Jézus tanítványai -az apostolok- mit jegyeztek fel (apropó; mit írtak le itt Apostolok cselekedetei 2. rész) a Pünkösdről, így hát fennmaradt az írásuk, hogy mi se maradjunk tudatlanok. :-)

Most ha tényleg figyelmesen elolvastad és megértetted ezt Bibliában leírt történetet, akkor ez  téged is egyfajta boldogsággal kell(ene) hogy eltöltsön! Miért mondom, illetve írom ez? Mert a Pünkösd napja az emberiség utolsó “mentsvára” (mondanám sansza) arra, hogy megmeneküljön végítélet és az örök kárhozat elöl! És egyáltalán nem túlzok ezzel az állításommal…

Ha megfigyeled, Jézus sem tett semmilyen csodát, amíg a Szent Szellem rá nem szállt galamb képében. És mielőtt visszament a Mennybe, a tanítványoknak is meghagyta, hogy maradjanak Jeruzsálemben és ne menjenek ki szolgálni, amíg meg nem kapják a mennyei erőt, vagyis Szent Szellemet. (Lukács evangélium: 24:49)

De miután megkapták, Péter apostol is ezt hirdette: “Térjetek meg… és veszitek a Szent Lélek ajándékát…” amit Pünkösd napján töltött ki Isten, a tizenkét apostolra és arra a több ezer emberre, akik hallgatták őt.

Na ne ijedj meg, én ugyan nem foglak téríteni! Csupán fel szeretném hívni a figyelmedet arra, (ha netán eddig még nem tudtad volna) hogy ez nem mese! Továbbá az sem, amiről  Ézsaiás próféta szólott itt,  illetve az apostolok prófétáltak az utolsó napokról, amik bizony be fognak következni! Függetlenül attól, hogy hiszel-e bennük vagy sem.

A Pünkösd (görögül: pentekosztész) eredetileg a Hetek Ünnepe. A hét nagy zsidó ünnep egyike, amit a Húsvét utáni ötvenedik napon ünnepelnek, mind a mai napig. Ennek eredetéről bővebben  itt olvashatsz.

Amit viszont nem hívőként, laikusként vagy ateistaként sem árt tudnod:

Jelenleg (kb. kétezer éve) a kegyelem korszakában élünk. Épp azóta, hogy Pünkösd napján Isten elküldte a Mennyből a Földre a Szent Lelket (Jézus helyett) vigasztalóként, hogy mindaddig az emberek segítője legyen (mintegy védelmező vagy  ügyvéd), amíg Jézus Krisztus másodszorra is eljön a Földre. De ekkor már Bíróként, mert eljövetelével együtt lezárul majd a mostani kegyelmi időszak.

De addig (még) van időd, hogy

  • átgondold az életed célját…
  • vajon miért is születtél meg…
  • milyen feladatokat kell még elvégezned…
  • miért van neked is nagy szükséged erre a kegyelemre…
  • hogyan tudod ezt -a számodra is felajánlott (megelőlegezett)-Isteni segítséged igénybe venni itt az életedben?

És ami  még nagyon fontos…

Csak és kizárólag, amíg itt élsz, addig van lehetőséget választani és eldönteni:

Hol szeretnél lenni az földi életed után?

Ez egyáltalán nem lényegtelen kérdés! A közhiedelmekkel ellentétben ugyanis, a halál nem az ember  megsemmisülését jelenti, hanem azt, hogy egy másik létformába és helyre kerül az ember szelleme és lelke.

De hogy az örökkévalóságban hová kerülsz, erről csak itta földi életben tudsz dönteni, a “túlvilágon “már nem! Ezekről a kérdésekről és a ráadandó válaszokról ugyanaz a Szent Lélek (Isten Szelleme, Végrehajtó hatalma) tud meggyőzni téged is, Aki eljött azon a bizonyos napon, Pünkösdkor. Ezért van ma ünnepnap!

Pünkösd elsősorban nem egy tradicionális, vallási ünnep, hanem az Élet ünnepe!

Ünnepeld hát az Életet, mert amíg élsz, addig tudsz dönteni és boldog lenni! :-)

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: