kacagó anya lányaNevess, hogy boldog lehess!

Az előző cikkemben (itt) arról írtam, hogy mi a boldogságod ellensége. Ezúttal pedig arról szeretnék néhány gondolatot megosztani, hogy mi a boldogságod egyik fő kulcsa? (megsúgom: nem egy tárgy vagy egy ember!)

Igaz, hogy bár rengeteg, rosszabbnál rosszabb hírt hallani mindennap és ez valóban nem jó; sőt sokszor fájdalmasan szomorú…
De mindezek ellenére (vagy éppen ezért) nagy szükség van rá, hogy a gondok és problémák közepette se veszítsük el az életörömünket és ne felejtsünk el -ha lehet, minél gyakrabban- nevetni! :-)

Miért nevessek?

A nevetésre számtalan apró és nagy dolog adhat okot mindennapok során de legfőképpen magad miatt nevess! A rendszeres nevetéstől az életed valószínűleg boldogabb lesz mint eddig. Nem hiszed?

Talán számodra sem ismeretlennek azok az újkori felfedezések, amiket a nevetéssel kapcsolatos érzéseket vizsgáló tudósok közzétettek a különböző tudományos platformokon. Nagyon sok cikk megjelent az elmúlt évtizedben -szerte a világon- és az orvostudomány is számos vizsgálattal kimutatta, miszerint a nevetés nagyon sok pszichoszomatikus (és egyéb) betegségre rendkívül pozitív hatással van. (ezeket nem én találtam ki, nézz utánuk, ha nekem nem hinnél…)

Nevess minden nap, mert a nevetés

 • kellemes és jó érzésekkel tölti meg a szívedet és a gondolataidat,
 • leveszi a figyelmedet a gondjaidról, betegségről, fájdalmakról,
 • olyan biokémiai folyamatokat indít el a testedben (főleg az agyban), amely során elkezdődnek termelődni a boldogságért felelős hormonok és leállítják a stressz okozta, káros anyagok kibocsájtását a sejtekben,
 • egészségesebbé tesz (felgyorsítja a vérkeringést ezáltal serkenti a szívműködést is, kedvezően hat a légzőszervekre, illetve a sejtek oxigénellátását is jelentősen fokozza)
 • gyógyít, (fájdalomcsillapító és nyugtató hatású)
 • a testsúlyodat is csökkentheti,
 • jótékony hatással van az immunrendszerre, amely így könnyebben  ellene áll a betegségeknek,
 • segít kapcsolatokat építeni (baráti, üzleti, nem ritkán házassági közösségi kapcsolatokat)
 • lerombolja az előítéleteket,
 • megszabadít a depresszióból, szorongásoktól és félelmektől,
 • kreatívvá, energikussá tesz,
 • a legjobb fiatalítószer (a vidám, nevetős emberek sokkal fiatalabbnak látszanak a biológiai koruknál)
 • szebbé teszi az arcod, (mert a belső lelkiállapot a külsőn is megjelenik, ami mindig képes a megújulásra)
 • hosszabbá teheti az életedet,
 • nagyon gyorsan terjed, ezáltal rendkívül jó hatással leszel a környezetedre is,
 • bevonzza az áldásokat az életedbe…stb.

De ez csak néhány, a sok  pozitív hatás közül, ami most hirtelen eszembe jutott. (e cikk alján, a hozzászólásnál te is hozzáírhatsz, folytathatod a sort! :-) )

A nevetés  valóban gyógyszer?

Igen! Határozottan IGEEEEEEEN! (ahogy a fenti felsorolásban már utaltam rá.)

De a nyilvánvaló tapasztalatok vizsgálatok és tények ellenére is, sokan még mindig így gondolkodnak magukban:

 • ja, persze… a nevetés gyógyszer minden bajra…
 • attól hogy nevetek, a problémáim ugyanúgy megmaradnak és még én válok nevetségessé mások előtt…
 • kínomban inkább sírni lenne kedvem, nem nevetni…
 • ó, ha tudnád, milyen nagy gondban vagyok, te sem  nevetnél… stb.

Húúú, de sokszor hallottam már ezt emberektől…

Pedig az, hogy elkezdjenek nevetni, csak hozzáállás kérdése. A szomorú, pesszimista és panaszkodó emberek ha egyszer is kipróbálnák, hogy akkor is kezdjenek el nevetni, amikor nincs hozzá kedvük, akkor nagyon gyorsan rájönnének, hogy tényleg segít! Még akkor is, ha rögtön nem oldódik meg teljesen minden probléma de sokkal elviselhetőbbé és gyorsabbá válik a megoldásokra való várakozás!

Biztosan te is hallottál már a bohócdoktorokról.

Ők azok a bohócruhába bújt, igazi “gyógyítóművészek”, akik – a kórtermeket járva- vidám műsoraikkal szórakoztatják a ‘kis betegeket” a gyermekkorházakban. Mivel orvostudományban erre már régen”rájöttek”, éppen ezért külön nevetésterápiát alkalmaznak különféle pszichoszomatikus és szervi elváltozást is produkáló betegség gyógyítására is.

Sok betegeknek egyébként semmi egyéb gyógyszerre nem lenne szüksége, csak rendszeres és kiadós nevetésekre, önfeledt kacagásra, egy kis mókára és vidámságra. A világ számos helyén már léteznek olyan kórházak, ahol az orvosok úgymond felírják a napi többszöri nevetést a pácienseknek, amitől látványos javulások és gyógyulások következnek be.

És azt se feledd: addig sem vagy depressziós, amíg nevetsz! :-)

Mitől lehet nevetni?

Ugye te is láttál már a interneten vagy a tv műsorokban

 • bakiparádét :-)
 • házi állatok produkcióját, ahogy a gazdájukat kifigurázzák :-)
 • kandi kamerával felvett jeleneteket emberekről  :-)
 • embereket sírva-nevetni a saját reakcióikon és hülyeségeiken stb…? :-)

Hát persze, ki ne találkozott volna már ilyennel. És az sem véletlen, hogy ezek az egyik legnézettebbek felvételek a youtubeon, bárhol is vették fel őket a világon. Szinte vírusként, villámgyorsan  terjednek a világhálón és a megosztások révén, hatalmas embertömegeket  érnek el -hónapokon vagy akár éveken keresztül. Csupán azáltal hogy az embereket megnevettetik.

De említhetném a humoristákat, akiknek előadásai szinte mindig telt házzal mennek és színházakat töltenek meg estéről-estére, vagy az ún. startup comedy-ket is, akiket magyarul én rögtönöző viccgyárosoknak neveztem el.

Gondolkoztál már azon, hogy a vajon miért ilyen népszerűek a nevettetők?

Az ok nagyon egyszerű; mert minden ember szeret(ne) önfeledten nevetni. És ebben nagyon tudnak segíteni mindenkinek. Csak figyeld meg például:

 • a csecsemőket; még nem beszélnek de már kacagni tudnak néhány hetesen is! :-) és milyen tüneményesek, megvidámítják a rájuk néző embereket is…
 • a kisgyermekek, képesek naponta akár kétszázszor is nevetni (ez felnőttként sok ember képes leredukálni akár nullára is…)
 • a humoristák  tulajdonképpen azért vannak, hogy az emberek akkor is tudjanak nevetni, ha nem találnak rá okot…
 • a vicces történetek, rögtönzött jelenetek, bohózatok, utánzások, kifigurázások előbb-utóbb nevetésre sarkallják még a legmogorvább embereket is…
 • ha vicckönyvet olvasol, soha nem tudod letenni, mindig kíváncsi vagy a következőre, hogy tovább nevethess.

A legszerencsésebbek pedig azok az emberek, akik még magunkon is tudnak nevetni; némely ember a saját viccein tud nevetni és szórakozni legjobban.

Mi kell a nevetéshez?

Nem kell hozzá különösebb ok, -már az is öröm, hogy élünk- de legelőször is kezdj el

 • valami jó dologra gondolni
 • azután mosolyogj minél többet
 • nézegess vicces filmeket, képeket stb…

De a felszabadult felhőtlen nevetéshez persze kell egy kis humorérzék is. A gyerekek ebben is túltesznek a felnőtteken; imádnak nevetni, játszani és igazából folyton csak ezt tennék egész nap (sokszor még  evés és alvás helyett is játszanának.)

Akinek van(nak) gyermeke(i), az tudja miről beszélek…  Ezek a kis emberpalánták, 2-3 évesen (de később is) mindenből képesek vicces dolgokat kihozni. Csak nézegess vissza fotókat, videókat gyermeked “togyogós-selypítős” korából és meg fogod látni, milyen igaz.

Nemrég mi is, tini lányommal együtt visszanéztünk egy pár felvételt -ennyi idős korából- és nagyon sokat nevettünk. Boldog és hálás azért, hogy megörökítettem neki ezeket a vissza nemtérő pillanatokat, hogy ő is láthassa, nevethessen. (Ha kisgyermekes anyuka, apuka vagy, akkor most elő az okostelcsikkel és rögzítsd, ahogyan a drága kis csemetéd éppen játszik, beszél, kérdez, énekel, eszik vagy nevet stb…!)

A másik, ami szinte mindig kiváltja a nevetést az emberekből: a viccek hallgatása, nézése olvasása.

Ennek hatására -ha megérted a poént ( “leesik a tantusz”) -akkor elkezdesz nevetni, befeszülnek a rekeszizmaid és kacagsz, akár addig is míg a földön gurulsz a nevetéstől… :-) Ezt nagyon jó érzésekkel telít el és amellett felszabadítja a testben az endorfint és a dopamint, vagyis a boldogságért felelős hormonokat.

A viccek életet is menthetnek…

A viccek annyira fontos velejárói az életnek, hogy minden korban megvoltak; az emberiséggel együtt változtak mindig az aktuális környezethez igazodva. Akár könyv formájában akár élőszóban előadva.

Nagyon sok féle vicc létezik; régi, vagy másképpen”szakállas” viccek, új keletűek vagy különböző mesterségekhez, népcsoportokhoz, politikai rendszerekhez stb. kapcsolódók. De a viccek célja mindig ugyanaz: megnevettetni a hallgatókat, örömöt vidámságot és boldogságot vinni az emberek sokszor szürke, komor és gondokkal terhelt hétköznapjaiba.

Bizonyára te is hallottál már arról, hogy -idős emberek közül sokan elmondták- a háborúk borzalmait is csak úgy tudták túlélni, hogy a humorérzéküket használva, egész nap vicceket meséltek. Így tartották egymásban a reménységet és a hitet az életben maradásuk felől. Nem is csoda hogy hosszú életűek lettek.

Ahogy akkor régen, -úgy a mostani hétköznapokban is- mindig jól jön egy jó adag humorérzék: Ha jövőben esetleg kellemetlen vagy netán nagyon “cikis” vagy magyarázatra kényszerítő szituációba csöppennél, nem kell bepánikolni; meg tudod menteni egy rögtönzött viccel vagy nevetéssel, sőt még jól is jöhetsz ki belőle…

Tudtad?

Isten is nevet a Mennyben? (például itt: Zsoltárok 2:4 és 59:9)

A nevetés, a jókedv, a vidámság és a humor is tőle származik! :-) A Biblia Istenét (megkülönböztetésképpen más istenektől) Ábrahám, Izsák és Jákób Istenének is szokás nevezni.  Nem csoda hát, hogy -a bibliai hit atyjának – Ábrahámnak (és Sárának) az ígéret szerinti fia az Izsák nevet kapta, mely azt jelenti: nevetés! :-) És vajon miért nevezték el Izsáknak, vagyis nevetésnek, akit Isten előre megígért nekik?  Erről itt olvashatsz bővebben: I.Mózes könyve 18:12-15; 21:1-8.

Ennyi érv után remélem nincs kétséged afelől, hogy a nevetés valóban képes boldogabbá tenni és meggyógyítani az életedet, testedet-lelkedet és az egész gondolkodásmódodat egy természetfeletti dimenzióba helyezi! A vidámság és a nevetés ugyanis  gyógyír az ember szívének, amiből minden élet kiindul; Pédabeszédek 17 :22 és 4:23

Ezért is nevess sokat! Sokkal többet, mint eddig! Ha egyedül vagy, akkor is de a legjobb a házastársaddal, gyermekeiddel vagy a barátaiddal. Meglátod, ha elkezdesz naponta legalább háromszor nevetni, egyre több okod fogsz látni arra, hogy mindennap nevess.

Vedd be úgy, ahogy a gyógyszert szokták szedni az emberek: minden reggel, délben és este is! :-) :-) :-)

(Ha szeretnél rendszeresen hasonló cikkeket olvasni, akkor írd be a keresztneved!)

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: