féltékenység

Néhány gondolat az irigységről…

Már régóta készülök írni, erről az ősrégi de a mai világban egyre erősödő jelenségről. A neve irigység.

Lépten-nyomon belebotlunk mindannyian, mert mindenhol jelen van. Szerintem te is találkozol vele mindennap, akár többször is.

Bár azzal tisztában vagyok, hogy ez egyáltalán nem népszerű téma, mégis írnom kell róla. Főleg azért, mert hihetetlen sokan szenvednek tőle, az egyik vagy a másik oldalról. Vagy azért mert őket irigylik, (ez a jobbik eset) vagy azért, mert ők irigyek másokra…

Az irigység rendkívül rossz, mondanám káros (eredendően nem emberi) tulajdonság, amely az emberek közötti  jó kapcsolatok első számú ellensége. Talán nincs is még egy olyan rossz és zsigerbe beidegződött érzés, mint ez, amely ennyire mélyen be tud gyökerezni az emberek mindennapi életébe és ezáltal képes meghatározni a társas kapcsolataik minőségét.

 

Mit tehetsz ellene?

Hazudnék, ha azt mondanám: – Ó, hát én soha nem voltam irigy stb… Dehogyisnem!

Szerintem nincs ember, aki ne lett volna valamikor irigy vagy ne ismerné ezt a gonosz érzést.  Szerencsémre -vagy inkább hála Istennek- én nagyon hamar rájöttem, hogy ezzel magamnak okozok a legtöbb kárt. Ezért minél előbb meg akartam szabadulni tőle, már  tinédzser koromban. Ha nem állsz  te is rendszeresen ellene, akkor tönkreteszi az kapcsolataidat.

Ugyanis semmit nem kell hozzá tenned, (pl. már az is elég, ha az átlagnál szebb külső adottságokkal születik valaki, rögtön irigyei lesznek… az anyukák között már elkezdődhet a hasonlítgatás:  kinek szebb a babája stb.) az irigység mégis, mindenhol képes felütni a fejét: akár szűk családi körben testvérek között, de már az oviban, iskolában, munkahelyeken, barátok között; sőt sajnos az egyházon belül a gyülekezetekben is…(!)

E cikk célja is az, hogy személyesen tegyek az irigység ellen, mert biztosan lesznek néhányan olyanok, akik olvasás közben magukra ismernek majd; és ez  arra fogja ösztönzi őket is, hogy nagyon gyorsan felhagyjanak az irigy magatartásukkal, -elsősorban- a saját érdekükben!

 

De honnan származik, mi a forrása ennek az érzésnek/gondolatnak/tulajdonságnak?

Az irigység már a kezdetektől jelen volt, van és még lesz is egy ideig az emberi életben. Több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza… a Bibliában találkozhatunk az irigységgel először, jóval az ember teremtése előtt.

A Mennyben történt, (ami egy örökké létező, konkrét és nem kitalált hely!) amikor -az akkor még angyali fejedelem- Lucifer féltékeny lett Isten mindenható voltára és megirigyelve a hatalmát, fellázadt Isten ellen.

Sőt, még a mennyei lények egyharmadát is képes volt becsapni, elhitetni és magával rántani a lázadásba. Ezért Isten örökre kiűzte őt a Mennyből, az őt követőkkel együtt. (Erről több helyen is olvashatsz a Bibliában, például  itt Ézsaiás próféta 14:12-15  vagy  itt Ezékiel 28:13-17)

Az irigy emberek nem elég hogy hatalmas károkat okoznak az emberi kapcsolatokban, hanem  még megpróbálnak -minél több embert- negatív és hazug érzésekkel befolyásolni a kiszemelt személy(ek), különböző társadalmi rétegek vagy népcsoportok irányába.

Ne felejtsük el, hogy az irigység volt az oka

 • Káin testvérgyilkosságának is…
 • Józsefet is irigységből adtál el testvérei rabszolgának…
 • Szárai (Sára) is, bár az ő ötlete volt, mégis megharagudott (vagyis irigy lett) a saját szolgálójára -Hágárra- amiért az tudott fiút szülni Ábrámnak, amikor ő még meddő volt.
 • Jézust Krisztust is a farizeusok irigysége vitte Pilátus ítélőszéke elé és ezért akarták  megölni.

Ahogy akkor, ez mai is így van. Az irigység szétrombolja, megmérgezi, tönkreteszi a normális emberi kapcsolatokat.

 

Miben gyökerezik?

Az irigységben sok egyéb negatív érzés is benne van, olyanok mint:

 • féltékenység,
 • egoizmus,
 • nagyravágyás,
 • versengés,
 • büszkeség,
 • kevélység
 • felfuvalkodottság
 • képmutatás
 • harag
 • gyűlölködés
 • gőg stb…

Nagyon utálatos egy dolog, mégis szinte minden embert érint; kortól, nemtől, bőrszíntől vagy éppen az egzisztenciális vagy társadalmi helyzettől függetlenül. Már egészen kisgyermekkorban elkezdődik és ha nem állsz ellene rendszeresen -és nem tanítod meg rá a gyermekeidet is-  megkeseríti, sőt akár végig is kísérheti az egész életedet! Gondolom ahogy senki, így ezt te sem szeretnéd?

 

Mi táplálja?

Ahogy már fentebb is felsoroltam, nagyon sok negatív tulajdonság párosul az irigy emberek magatartásához. De van három olyan életérzés, amely  szerintem folyamatosan táptalajt ad az irigységnek; ezek

 • a keserűség
 • a csalódottság és
 • a frusztráció

A keserű, csalódott és frusztrált emberek (ha nem állnak tudatosan ellene ezeknek a romboló gondolatoknak) -szinte kivétel nélkül- mindig irigyek azokra, akiket a környezetük szeret, sikeresek és boldogok. (Ez egy ördögi kör, mert épp azért nem szeretik őket, mert keserűek és azért keserűek, mert nem szeretik őket…)

Általában nem könnyű (vagy legalábbis nem megy egyik napról a másikra) ezektől a  negatív életérzésektől megszabadulni de a jó hír az, hogy egyáltalán nem lehetetlen! Isten ebben is segítségére van az embernek, feltéve, ha meg akar belőle térni és szabadulni!

 

Miért nem érdemes irigynek lenni?

Ezzel kapcsolatban szeretnélek emlékeztetni egy nagyon fontos tényre!

 1. Az irigység az nem csupán egy negatív gondolat valakiről vagy egy folyamatos ellenséges érzés a másik ember irányában, hanem a Biblia szerint bűn! Erről a Tízparancsolatban is olvashatsz :

“… Ne kívánd (vagyis ne irigyeld) a te felebarátod…  és semmit, ami a te felebarátodé!…” (II. Mózes 20:17)

Pál apostol szintén egyértelműen bűnnek ítéli az irigységet! (Galatákhoz írt levél 5:21)

Az irigység ráadásul egy ördögi (sátáni) eredetű és istenellenes megnyilvánulás az emberek felé!

Ha vannak ilyen gondolataid vagy jelenleg is táplálsz ilyen érzéseket -a környezetedben lévő- konkrét személy(ek) felé, akkor itt az ideje, hogy minél hamarabb abbahagyd! Elsősorban magad miatt!

Miért? Mert ha irigy vagy valakire

 • ez előbb-utóbb kiül a külsődre, amit mások is észre vesznek és kerülni fognak,
 • körülvesz egy olyan (a te számodra láthatatlan) “búra”, amit -bármilyen kényszeredett pozitív viselkedésed ellenére- nem tudsz hosszútávon leplezni,
 • a szemed és a nézésed elárulja, mi van a bensődben, mit gondolsz az adott személyről valójában, függetlenül attól mi az igazság; de erre leginkább nem vagy kíváncsi…

2. Akik irigyek másokra, azok ezt általában letagadják, pedig rendszerint hamar kiderül róluk, ami persze igen kellemetlen rájuk nézve (ráadásul ettől dühösebbek lesznek és még inkább fokozódik bennünk a harag az irigyelt személy(ek) felé.)

Abból is könnyen letesztelheted, hogy irigy vagy-e valaki(k)re, ha mondjuk olvasod/meghallod a nevét  vagy meglátod, akkor

 • nem tudsz szeretettel, őszintén a szemébe nézni,
 • általában kerülöd a tekintetét
 • csak a félinformációkra, pletykákra alapozol és nem akarod megismerni közelebbről
 • kerülöd a vele való személyes találkozást
 • nem akarsz vele beszélgetni legfeljebb csak felszínes témákról
 • kerülöd a vele való nyílt kommunikációt
 • nem érdekel az igazság vele kapcsolatban és különösen a véleményére nem vagy kiváncsi
 • de beszélsz róla a háta mögött és kritizálod őt (kívülről-belülről)  stb.

3. Az irigy emberek soha nem elégedettek és nem boldogok. Mert nem tudnak (és sokszor nem is akarnak) mások sikereinek örülni, ebben épp a saját irigységük akadályozza meg őket. Sőt, éppen ebbéli viszonyulásuk különbözteti meg az irigyeket a boldog emberektől, akik viszont szívből és őszintén tudnak mások örömének örülni, gratulálni a sikereikhez, elismerni őket stb.

Azt meg végképp nem szeretik látni, hallani és tapasztalni, ha mások

 • szebbek, fiatalabbak, csinosabbak…
 • tehetségesebbek, okosabbak, tanultabbak..
 • népszerűbbek, híresebbek, elismertebbek…
 • láthatóan boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak…
 • már van szép családjuk: feleségük/férjük/gyermekeik…
 • új ruhát/autót/házat vagy bármi mást meg tudnak venni, ami nekik talán soha nem lesz meg…
 • nem látszik rajtuk az idő múlása, mindig jól néznek ki, szép és minőségi ruhákban járnak…
 • minden évben külföldre utaznak, nyaralnak/telelnek évente akár többször is…
 • egészségesebbek, vidámabbak, magabiztosabbak mint ők… és még sorolhatnám.

4. Az irigység olyan mint a rákos daganat, megbetegíti az ember egész testét, lelkét és személyiségét. Te is biztosan hallottad már azt a nagyon találó közmondást ami ezt szintén alátámasztja:

“Megeszi (elemészti) a sárga irigység, ha…”

Az irigység  ördögi természetére jellemző, hogy sokan még akkor is képesek irigykedni, ha rendelkeznek a fent felsoroltak szinte mindegyikével. De ha egy is hiányzik azok közül, ami a másik embernek van meg, (sőt lehet, hogy annak csak az az egy dolog van a birtokában, mégsem irigykedik) akkor már elegendő okot látnak arra, hogy megharagudjanak rá és akár gyűlöljék is… Csupán azért az egy dologért, ami nekik (még) nem adatott meg. És ha nem tudják megszerezni, akkor ebbe akár bele is tudnak betegedni!

(Megjegyzem: Az sokszor már nem is érdekli őket, hogy esetleg olyasmire irigyek, aminek csak a felszínét látják, az igazság rejtve marad számukra. De ha netán mégis megtudnák mi van mögötte vagy mit kellett azért tenni, azt már egyáltalán nem irigyelnék…)

 

Rendszeresen tesztelj a boldogságodért!

A fenti “csekklista” természetesen nem teljes de már ebből is bárki egyértelműen beazonosíthatja saját magát, vajon az irigyek vagy az irigyeltek táborát erősíti?

Időnként nagyon jót tesz egy önvizsgálat… mert kitakarítja a sok, felhalmozódott szemetet az ember gondolataiból és érzelmeiből. Amikor legközelebb tükörbe nézel, gondolj arra, hogy nem csak a külsődet kell tisztán tartani, hanem a belsőt is… (természetesen ez ez rám és mindenkire vonatkozik.)

Az irigység mindig annak okozza a legnagyobb károkat, aki ezt gyakorolja de okozhat kellemetlenséget és zavarhatja azt a személyt is, aki felé irányul. Ezzel nem nagyon tudsz mit kezdeni, jobb figyelmen kívül hagyni és nem foglalkozni az irigyekkel.

Sok évvel ezelőtt, egy bölcs embertől hallottam egy nagyon találó mondatot, ami mindig eszembe jut ezzel kapcsolatosan, mely így hangzott:

“Inkább legyen száz irigyed, mint egy aki sajnál!”

…és valóban: akit sajnálnak, azt még soha senki nem irigyelte…mert a rossz dolgokat nem irigylik az emberek, csak a jókat!

Viszont, ha vannak irigyeid (elsősorban a tudásod, nem a külsődre adottságaid miatt) akkor az lehet annak is a jele, hogy valamit jól csinálsz! :-)

(Ha egyet értesz a cikkel, megoszthatod! Köszi :-) )

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: