felérni a csúcsraKITARTÁS=SIKER?

(Előszó a cikkhez: Akik legörgetve azt látják, hogy nekik ez túl hosszú írás és nincs türelmük figyelmesen végigolvasni, akkor lehet hogy elsősorban épp nekik szól! Akiket pedig nem riaszt el, hogy egy hangyányit hosszabbra sikerült, ők valószínűleg már értek el sikereket, mert kitartóan szeretnek olvasni! :-) )

 

Amikor az ember egy időre úgymond “kivonja magát a forgalomból” (ahogy azt én is tettem az elmúlt jó pár hónap alatt, amíg szüneteltettem a blogírást)  és hagyja, hogy a múltbeli események, történések és tapasztalatok leülepedjenek az elméjében, akkor a gondolatai is teljesen kitisztulnak. Sokkal jobban megért mindent, még az aprónak tűnő részletek is -amikre azelőtt fel sem figyelt-nagyobb jelentőséggel bírnak, mint korábban.

Van egy olyan dolog az életben, ami -generációktól függetlenül- mindig  és mindenkit érdekel(t)…

Engem tinikorom óta, mert gyakran hallottam iskolaigazgató nagyapámtól, de ma már minden létező média felületen és hirdetésben találkozom vele… nem telik el úgy nap, hogy ne beszélnének, vagy írnának róla… Nevezetesen:

Mit is jelent a siker? Kik lesznek sikeresek? Mi az igazi siker titka…stb?

Dunát lehetne rekeszteni az olyan “szakirodalmakból” mint például:

 • Hogyan válj gazdaggá…vagy hogyan legyél (dollár)milliomos pár hónap/év alatt…?
 • Hogyan szabadulj meg végleg az adósságaidtól…?
 • Hogyan tegyél szert használható tudásra?
 • Hogyan tanulj meg  “x” hónap alatt  akár 2-3 idegen nyelvet…?
 • Hogyan  szabadulj meg a felesleges zsírpárnáidtól, ráncaidtól stb. “x” nap vagy egy hónap alatt…?
 • Hogyan találd meg az “igazi” társad… vagy a miről ismered fel “nagy őt”…?
 • Hogyan és mitől  leszel  sikeres és boldog, mi a boldogság titka…? stb.

Ez utóbbiról én is gyakran szoktam szoktam írni (például itt és itt ), mert az evidens, hogy senki nem akar boldogtalanul élni, hanem sikeres szeretne lenni mindenben. De a legtöbben sajnos mégsem boldogok… A jó hír viszont az, hogy ezen is lehet változtatni! Az imént felsorolt “sikerreceptek “közül, természetesen vannak nagyon hasznosak is de sajnos a nagy részük nem más, mint  átverés, photoshop, becsapás és lehúzás stb. (Erre nagyon kell figyelni; ma is találkoztam már egy pár ilyen hirdetéssel.)

Azt is nagyon gyakran hallani és olvasni, -ami szinte már közhely de attól még igaz- hogy mennyire fontos az

 • hogy az embernek legyenek céljai az életben…(ne csak álmai és vágyai!)
 • hogyan tűzze ki azokat…
 • hogyan tervezze meg…
 • mire vigyázzon, hogy ne bukjon el már az elején…
 • mit csináljon, ha akadályokba ütközik… stb.

Könyvek, leírások, motivációs előadások, youtube videók, hírlevelek, konferenciák, letölthető e-könyvek,  fb.posztok, cikkek, valamint élőadások, riportok, beszélgetések és tv-műsorok ezrei szólnak a sikerről (és persze az ahhoz vezető x +1 lépésről…)

Pontosan azért van ilyen sok belőlük, mert mindenkit érint, hiszen minden ember szeretne sikeres lenni! Lehetőleg az élete minden területén. Legyen az tanulás, munka, magánélet, sport, zene, művészetek, gyermeknevelés stb. Ha szétnézel a nagyvilágban -vagy a saját ismeretségi körödben- sajnos kevés olyan embert fogsz találni közöttük, akik valóban sikeresekké tudtak válni az életük minden területén. A rengeteg “tananyag” ellenére mégis ott marad a nagy kérdés, hogy akkor vajon

Miért nem lesz soha sikeres az emberek túlnyomó többsége?

Szerintem azért, mert hiába a nagy ötlet, a zseniális terv és a kitűzött cél vagy a” jó helyre születés” stb., ha

 • hiányzik belőlük “valami nem tanulható plusz”, ami nélkül a siker valahogy mindig elmarad (vagy csak rész sikereket tudnak elérni életük egy adott egy területén.)
 • eleve rossz irányba indulnak el a céljaik megvalósításában…
 • a felmerülő akadályokat és nehézségeket látva, idő előtt feladják az álmaikat…
 • mindig csak a kifogásokat keresik megoldások helyett…
 • túlbonyolítják az egyszerűen is megoldható dolgokat…
 • nem következetesek és nem lépésről lépésre akarnak haladni (egy házépítést sem a tetőfedéssel kell kezdeni!)
 • nincs türelmük tanulni, nem akarnak időt, energiát és pénzt befektetni saját magukba, másokba főleg nem…
 • lehetőleg azonnali és látványos eredményeket akarnak (akik ezt ígérik, azok csalók és hazugságokkal elámítják a hiszékenyeket )
 • nem rugalmasak és nem nyitottak a változásokra…stb.

Az elmúlt években elég sokat gondolkoztam a fentiekkel kapcsolatos dolgokon illetve azon, vajon mi lehet a “kulcs” minden esetben? Mitől lesz az egyik ember sikeres (még hátrányos helyzetből is) a másik meg nem? Arra a következtetésre jutottam, hogy a legfontosabb ez:

“Ha bármi jó dolgot elkezd az ember és hisz benne, hogy meg is tudja csinálni, akkor a célig  KITARTSON!!!

Közben viszont nem szabad a figyelni a “károgókra és az irigyekre, akik mindig meg akarják mondani neked, miért is nem fog sikerülni az amit elterveztél.  Azért mert csak a célig való kitartás eredményeként arathatsz valódi és tartós sikert!”

Az ötletek, a tervek és a célok amik persze fontosak ( itt írtam róluk részletesebben) önmagukban senkit nem tudnak sikerre vinni; konkrét tettek és  kitartás nélkül semmit sem érnek!  Sokan sok mindent elkezdenek de csak nagyon kevesen fejezik be sikeresen. Kitartás híján a nagy álmok és célok lassan szertefoszlanak vagy egyszerűen elhalnak bennük. Többek között ezért van tele a Föld sikertelen, boldogtalan, frusztrált, magányos és depressziós emberekkel.

De most nem arról szeretnék írni, hogy mik a kitartás szó szinonimái vagy mit jelent kitartani valamiben. Ezeket az emberek általában tudják, ismerik, ezért erre most nem térnék ki. Inkább arról, hogy ha te nem vagy sikeres az életed  bizonyos (vagy akár minden) területén, akkor most mi lehetne a következő lépés…

Mit kellene tenned, hogy elindulhass a siker útján?

Legelsősorban döntened kell!

De miről? – Arról, hogy ki fogsz tartani.

Miben? – Mindenben.

Mikor? – Most és Mindvégig.

Véleményem szerint:

A kitartás az nem egy öröklött vagy szerzett képesség, netán tehetség vagy tudás, hanem egy döntés következménye, amit mindenki meg tud hozni, ha igazán akarja!  Az, hogy kitartasz valamiben vagy valaki mellett, az mindig rajtad, a te akarati (és nem érzelmi!) döntéseden múlik! (Erről bővebben itt olvashatsz)

Persze, lehet ezzel vitatkozni de elég ha egy-két eklatáns példát veszünk:

 • egy hosszútávfutó is csak akkor ér be a célba (lesz sikeres), ha már a felkészüléskor, a futás előtt eldönti, hogy végigfutja a kijelölt pályát; bármi áron és mindvégig kitart.
 • ha  már eldöntötted, hogy orvos/jogász/mérnök stb. leszel, akkor nem elég csak az egyetemet elvégezni, lediplomázni… utána is kitartóan tanulnod kell, amíg le nem szakvizsgázol és el nem éred azt, amit tanulmányaid előtt célként kitűztél… (sőt eztán jön a java, a gyakorlat, akár egész életeden át!)
 • amikor egy ifjú pár oltár elé áll, megfogadják -előre eldöntik- hogy jóban-rosszban kitartanak egymás mellett életük végéig.

(Ha utóbbi példában ha a felek mégsem tartanának ki egymás mellett és időközben elválnak útjaik, az is az ő saját döntésük következménye, ami felülírja az eredeti, közös tervüket.)

A kitartás nélkül egyetlen ember sem tud elérni semmilyen célt!

Kitartani – de meddig?

A földi élet során minden ember kerül kisebb-nagyobb próbákba. Amikor ilyenben kerülsz, előre el kell döntened,hogy ezekben mindvégig kitartva küzdeni fogsz. Van jó néhány emberi tulajdonság, amelyek megkönnyítik a célhoz vezető utat, ezért nagyon előnyös, ha rendelkezel velük. Nem mellesleg pedig, minden esetben és minden szituációban a javadra válnak. Ilyenek mint a

 • türelem,
 • akaraterő,
 • hit,
 • bátorság,
 • elszántság,
 • állhatatosság
 • áldozatok meghozatalára való hajlandóság
 • cselekvőképesség stb…

Ezek mind-mind segítenek neked abban, hogy a kitartásodnak meg legyen a valódi gyümölcse és így akár az életed minden területén sikeres lehetsz.  Ó, hát ez szuper! Nagyon jól hangzik…. csakhogy ezekről nem elég beszélni és leírni, hanem folyamatosan tenni és csinálni kell a konkrét dolgokat, mindenkinek a saját életére vonatkozólag!

Ne mindig másokra várj, hogy megcsinálják helyetted! Nem fogják! Neked kell tenni, gyakorolni, küzdeni stb. azért, hogy beérj a célba! Még ha egy egész élet munkája is kell hozzá, előre el kell döntened, hogy kitartasz! És ne felejtsd el: a hangsúly mindig azon van, hogy mindvégig Nem csak félig vagy 99,9 % ig!

Kitartani mindig megéri!

Még akkor is, ha látszólag kudarcot élsz át a célhoz vezető úton, de ha kitartasz, biztos a sikered! Amikor tanulásban, a munkádban, kapcsolataidban vagy életednek más, fontos területein folyamatosan jönnek a próbák, akkor mindig “vizsgáznod kell”! Életrevalóságból, kitartásból.

Három terület kiemelkedően fontos minden ember életében; akár érzi ennek jelentőségét, akár nem:

 • Az egyik ilyen a házasság, (amiről már többször is írtam bővebben, pl: itt és itt) Számomra nagyon fontos, mert  véleményem szerint a házastársi kapcsolat az egyik legnagyobb próba és kihívás az emberek életében. A “próba tárgya” az, hogy vajon ki tudnak-e tartani egymás mellett egy egész életen át? (ahogy azt esküvő napján megfogadták.)  És nem csak addig, amíg fiatalok, szépek, egészségesek és minden adott a boldogsághoz, hanem akkor is, ha jönnek a megpróbáltatások! (betegség, háború, szegénység vagy megaláztatások; és jöhetnek a kísértések egy harmadik, fiatalabb fél személyében vagy egyéb más területeken is.)

Mivel az emberek túlnyomó része nem sikeres a párkapcsolat/házasság terén,  éppen ezért  válnak el rengetegen világszerte. Mert nem akarnak kitartani a házastársuk mellett. Természetesen mindig a másik fél hibáira hivatkozva, pedig valójában a saját, önző érdekeik miatt teszik. (csak ezt nem vallják be és mindig mást mondanak)

Tisztában vagyok azzal, hogy ez a véleményem nem fog tetszeni sok olyan embernek, akik már a sokadik házastársi vagy egyéb élettársi kapcsolaton is túl vannak. Kiváltképpen pedig azoknak nem, akik magukra ismernek!

De az a helyzet, az igazság mindig sért; és mindig azok érzik magukat sértve, akiknél betalál….

 • A másik ilyen terület minden bizonnyal a karrier és/vagy a munka. Elgondolkoztál már azon, hogy amit kisgyermekként vagy kamaszként elterveztél, abból mi valósult meg felnőtt korodban? Mi lesz/lett az álmaiddal és a céljaiddal? Kitartasz mindaddig, míg eléred őket? Vagy már az elején, a közepén vagy épp a célegyenesben felhagytál vele? Ha netán így is történt, a jó hír itt is az: Amíg élsz és mozogsz, mindig újra kezdheted! Akkor is, ha már többször feladtad, bármikor folytathatod, csak hinned kell benne! :-)

A kitartás “a hit hajtóműve”

 • A harmadik -de elsőnek is írhattam volna- az maga a hit.  “Valamiben hinni kell” mondogatják sokan… (ezt biztos te is hallottad már)  Pedig nem valamiben, hanem Valakiben van értelme hinni! Az Élő Istenben és Isten beszédében. Elhinni azt, amit Isten megígért.  Ennyi. Szerintem ez a sikerese földi élet kulcsa! :-)  Ahogy egy kis gyermek is feltétel nélkül elhiszi és elfogadja azt, amit az édesapja  vagy édesanyja ígér vagy mond neki, mert szereti őket és bízik bennük. Ugyanígy mindazok, akik  bíznak Istenben és a hitben mindvégig állhatatosan kitartanak, azok garantáltan sikeresek lesznek. (És megjegyzem nem csak a Földön, hanem ott fenn a Mennyben is… Mert nem titok: a keresztény reménység célja nem korlátozódik csupán a földi életre; sőt nagyon is befolyásolja annak hosszát és minőségét! Ezt a biblia igazságaiban hívőknek könnyű elfogadni de ateistáknak sem lehetetlen! :-) )

Hidd el, hogy minden embernek van lehetősége jól dönteni!  Neked is!

De vajon hogyan lehet mindig jó döntéseket hozni?

Ez elsősorban nem a tudásodon, a képességeden, a kinézeteden vagy a életkörülményeiden múlik… Lehetsz gazdag vagy szegény, híres vagy ismeretlen, szép, előnyös külsejű vagy kevésbé az, diplomás vagy képzetlen stb… ez mind nem lényeges a kitartás szempontjából, viszont ami  nagyon is lényeges: A mindenkori körülményeidhez való hozzáállásod!

Az, hogy hogyan állsz a dolgokhoz, emberekhez, meghatározza hogy milyen döntéseket fogsz hozni a jövőben; konkrétan hogyan látod magad egy adott szituációban: győztesként vagy vesztesként? Kizárólag ezen fog múlni, hogy tudsz-e jól dönteni.

A kitartó embereknek van néhány közös jellemzőjük:

 • minden helyzetben a csak jó dolgokra koncentrálnak,
 • nem akadályként néznek a hiányosságaikra és a nehézségeikre, hanem lehetőségként
 • a látható és nyilvánvaló tények ellenére sem adják fel, míg el nem érik a céljaikat!

Nem a körülményeidet kell analizálnod, mert egyedül a te döntéseden múlik, sikeres leszel-e az adott területen vagy nem!

A kitartás ereje

Kanyarodjunk egy kicsit vissza az emberi kapcsolatokhoz…

Te mit gondolsz? Vajon mitől tudott boldoggá és sikeressé válni még egy olyan ember is, aki karok és lábak nélkül született?Ráadásul az élete minden területén elégedett, hálás, sikeres és boldog! Miért? Mert nem a kifogásokat kereste, nem süllyedt önsajnálatba, hanem kitartóan hitte -és eszerint  döntött – hogy ő is lehet boldog, neki is lehet még szép családja, gyermekei, munkája stb. Ez csak és kizárólag az ő döntésén múlott!

Ma az egész világ ismeri és elismeri; követendő példája lett sok millió embernek. Tudod ki Ő?

Nick Vujicic – akinek kitartással sikerült megvalósítania élete legfőbb álmát… de előtte neki is dönteni kellett!

Habár éppen akkor, mikor úgy érezte, ez a vágya  nem fog teljesülni… és olyan gondolatok keringtek a fejében, hogy neki talán már soha nem adatik meg, hogy családja legyen…stb, mégis erősen hitt Istenben és kitartóan tovább imádkozott

… és akkor jött el élete addigi, legnagyobb ajándéka egy teljesen egészséges fiatal lány személyében, akinek szeretete minden addig korlátot lerombolt… A kitartó hitének meg lett a gyümölcse: 2012-ben feleségül vette és tavaly már megszületett második gyermekük is! :-)

Keresztény prédikátorként családjával együtt járja a világot, bizonyságot téve Isten hatalmas szeretetéről és emberek millióknak adja át a valódi bibliai hitet és reményt  üzenetét:

A kitartásnak és az Istenben való bizalomnak  végtelen nagy ereje van! :-)

 

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: