Hol van az otthonod?

hárman a hotel halljában A minap  olvastam egy érdekes interjút egy magyar származású, -Amerikában élő- harmincas családapáról, akinek nem mellesleg már huszonnégy országban működik sikeresen a cége. Ebből kifolyólag rengeteget kell utaznia, szinte alig van otthon. Mindemellett neki a családja a legfontosabb… 

Szeret velük lenni, ha csak egy mód van rá, magával viszi őket, mert azt vallja: akkor  és ott érzi magát otthon, ahol vele vannak a szerettei. És valóban.

Sokszor észre sem vesszük, -amikor otthon vagyunk- (ahol életvitelszerűen élünk és ahol iskolába járnak a gyermekeink) hogy milyen fontos az otthon melege.
Itt most nem a konkrét helyre,-lakásra-házra, városra vagy országra gondolok, hanem arra, amikor együtt vagyunk a szűk értelembe vett családunkkal: apa, anya és a gyerekek

Az otthon mindig ott van, ahol a családod!

Akár veled vannak a családtagjaid, akár távol tőled, akkor fogod otthon érezni magad, ha körülvesznek azok, akiket szeretsz. Bármilyen jó egy földrajzi hely, ha csak egyedül vagy ott (család nélkül), az nem lesz az otthonod… még ha te el is fogadnád azt otthonodként. Legfeljebb jól érzed magad egy darabig, míg el nem ér a honvágy vagy a szeretteid hiányérzete.

Mi, ha elutazunk  -legyen az messze vagy távol- csak akkor tudjuk otthonosan érezi magunkat, ha együtt van az egész család. De ha bármelyikünk elmegy itthonról, -akár csak egy napra -máris hiányzik az otthonból valami melegség … a  távollévő személye. Ez az érzés az, amit semmivel nem lehet pótolni. A legszebb tengerparti, luxus villa is csak üresen kongó, rideg építmény, ha belépve nem érzed benne a melegséget, csak  élettelen falak. Csak akkor válik otthonossá, vidámmá, ha a szeretet beköltözik  egy  összetartó, boldog (nem széthúzó, állandóan csak veszekedő) család formájában.

Az otthon védelmet is ad

Egy egyszerű parasztház is rögtön megtelik az otthon melegével, ha együtt a család! És nem a luxustól lesz otthonos! (hiába van meg egy házban pl.minden tárgyi eszköz, amelyek valóban kényelmesebbé tehetik a mindennapokat.) A személyektől válik azzá: hús-vér emberektől… akik nem csak egy fedél alatt élnek csupán -ki-ki a maga kis világában- hanem közösségben és szeretetben egymással.

Éppen ezért, az otthon szerepe a legfontosabb a család védelme érdekében. Nem csak egy konkrét helyet jelent és bizony az sem mindegy, hogy milyen az otthonod légköre! Mert ez meghatározza a a családtagok boldogságérzetét,  gondolkozásmódjukat saját magukról illetve egymásról. És nem utolsó sorban az egész család érzelmi, fizikai és mentális egészségére is kihat.

Mi van, ha egyedül élsz?

Tudom, hogy akik magányosan élnek – e sorokat olvasva- azt kérdezik magukban: Ha az otthon ott van ahol a családom, akkor nekem most hol az otthon… vagy nincs is… ?  Hisz “se kutyám, se macskám”, egyedül vagyok mint a hüvelykujjam..? (Vagy  sajnos sokan vannak olyanok is, akiknek bár vannak hozzátartozóik, de nem törődnek velük és ez tényleg nagyon szomorú, mondanám szégyen!)

De ha van hol laknod, (akár albérlet, lakás, ház stb.) akkor van otthonod; akkor is, ha egyedül élsz! Mert minden bizonnyal tekörülötted is akad egy-két ismerős, jó szomszéd, esetleg barát, akikkel tudsz találkozni vagy beszélgetni… (ha van interneted, azon keresztül akár naponta többször is.)

Csak figyeld meg:

Sokszor elég egy telefon vagy  csak néhány kedves szó... Hívd meg őket magadhoz egy jó ebédre vagy vacsorára; vagy akárcsak egy délutáni kávézásra! Hamarosan észre fogod venni, hogy ők is viszonozni fogják azt, ahogy te viszonyulsz hozzájuk. Így a te “üresnek” és magányosnak vélt lakásod is rövidesen megtelik majd az otthon melegével, élettel és szeretettel! Főként ha gyermekes családokkal is tartasz rendszeres kapcsolatot.

Tégy egy próbát!

Nem veszíthetsz, csak a magányt, amitől már  úgyis rég szerettél volna szabadulni! :-)

 

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: