Húsvét a szabadulás ünnepe?

 

sheep spring

Igen. Egyszerűen azért, mert ez hozta el a  bűnből és az átokból való szabadulás lehetőségét az emberiség számára! 

Ez egy nagy és szent ünnep és egyáltalán nem a “húsvéti” nyusziról, a kiscsibéről, a sonkahegyekről, a hímes tojásokról meg a “locsolkodás” hagyományáról szól a történet, hanem egészen másról!

Egy korábbi cikkemben bővebben is olvashatsz, de most egy másik fontos dologról szeretnék írni. Arról, hogy mi köze mindennek a névválasztáshoz…

 

Gondolkoztál már azon, hogy van-e összefüggés a neved és a sorsod között?

Néhányan tudjátok, hogy a Férjem olasz származású és  Pasquale-nak  hívják. (a magyar változata a Paszkál) De azt talán kevesen, hogy mit is jelent ez a név valójában.

Nos éppen a Húsvéttal, vagyis inkább -a legnagyobb zsidó ünneppel- a Pészach-kal függ össze, amikor is pászkát, azaz kovásztalan kenyeret fogyasztottak.

A húsvéti páshka bárány Jézus Krisztusra utal, amelyet épp Ő maga -az elárulása előtti- utolsó vacsorán fogyasztott el a tanítványaival együtt. (Máté ev. 26:17) (Egyébként  Dél-Olaszországban, -ahol a férjem született-  a Pasquale név elég gyakori, akárcsak a Salvatore, ami pedig  megváltót jelent.)  A  Pasquale név jelentése is nagyon fontos:  elkerülés vagy kikerülés.

Ez arra utal, hogyan tudjuk Jézus helyettesítő áldozata révén kikerülni a jogos büntetést, amit Ádám és Éva bűnbeesése miatt örökölt minden földi létbe születő ember.

Más hasonló jelentései is vannak, mint például: szabadulás, megmenekülés stb., amire most nem térnék ki. Ezzel -és a Húsvéttal- kapcsolatosan tavaly ilyenkor már írtam  egy részletesebb cikket a másik blogoldalamon. Ide kattintva máris  elolvashatod!

Szülők, családosok közül is csak kevesen tudják, (vagy ha igen, akkor sem tulajdonítanak neki kellő figyelmet) hogy az újszülött csecsemőnek adott név (és annak jelentése) nagyban befolyásolja az egyén későbbi életét, gyermekként és felnőttként egyaránt. Évszázadokon keresztül végzett megfigyelések és kutatások ezrei már bebizonyították:

Az ember nevének jelentése és sorsa között sok összefüggés és érdekes párhuzam figyelhető meg.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nevet adsz a születendő gyermekeidnek, amivel már szinte meghatározod a földi boldogulásuk irányát. Ezért érdemes olyan nevet választani a születendő gyermekeinknek, amely már magában hordozhat egy jó sorsot, pozitív várakozást a jövővel kapcsolatosan.

Az elmúlt két-három évtizedben olyan tendencia figyelhető meg, hogy a névválasztásnál nem a jelentés a fő szempont, hanem  mindinkább a divatirányzat, a hangzás vagy akár vágyak jelennek meg(pl. autómárka életszinvonal vagy ehhez hasonlókra gondolok…)

Kerülni kell az olyan jelentést hordozó neveket, amelyek -lehet hogy jól hangzanak vagy éppen divatosak- de szinte kizárólag rossz dolgokkal kapcsolatosak; például szegénységgel, keserűséggel, átkokkal, betegségekkel stb. Gondolom senkit sem kell győzködni arról, hogy az ilyen jelentéstartalmú nevek akár meg is pecsételhetik a gyermek(ek) életét, sorsát.

Vizsgáld meg!

A neved jelentése és a sorsod alakulása között látsz-e összefüggést? Ha a jelentése rossz, mielőbb változtasd meg a nevedet vagy a gyermeked nevét! (Szerencsére erre ma már a törvényben szabályozott  módon lehetősége van bárkinek; nézz utána és válassz körültekintően egy új nevet!) Az sem  véletlen, hogy több, a Bibliában szereplő személynél is, névváltoztatásra volt szükség ahhoz, hogy az átok áldásra forduljon az életükben.

Mindezzel Istennek az volt a célja, hogy egy  rossz jelentésű név ne determinálja rossz sorsra annak hordozóját (vagy éppen a küldetésének beteljesítésében ne akadályozza meg)  hanem egy áldást közvetítő névvel, egyúttal megváltoztassa az ember jövőbeli sorsát is. 

Mielőtt a kislányunk megszületett -az interneten- kerestük a lehetséges, számunkra tetsző neveket. De jelentésüket tanulmányozva sajnos egyiket a másik után ejtettük. Mert hiába tetszett és illett a családnevünkhöz, a jelentése nem volt jó. Így a végén csak kettő maradt, abból választottunk.

Milyen nevet válasz?

Javaslom, ha még a családalapítás és gyermekáldás előtt állsz, mindenképp ezt a szempontot tartsd szem előtt és részesíts előnyben minden más kritériummal szemben. Persze nem állítom, hogy ha egy jó nevet választasz, az elegendő ahhoz, hogy jó sorsot biztosíts a gyermekeidnek, de azt igen, hogy ezzel megkönnyítheted későbbi életükben a boldogulásukat. 

Nyilván ezenkívül is még  számos oka van annak, hogy egy ember sorsa jól vagy épp rosszul alakul; ilyenek például az egyén

  • a személyes döntései
  • a  saját beszéde
  • a mások által rá kimondott szavak stb.

befolyásolják vagy akár teljesen meg is határozhatják az életét. A keresztnév egy szó is egyben! Ha a gyermeked neve olyasmit jelent, mint:

  • Isten ajándéka
  • áldott
  • gazdag
  • nemesi származású
  • vidám
  • győztes
  • erős stb.

-amikor a nevén szólítod- akkor egyúttal a keresztnevének jelentéseit hordozó szavakat mondod ki a gyermekedre.

A kimondott szónak pedig teremtő ereje van!!!

Ez így van akkor is, ha elhiszed és akkor is ha nem! De erről hamarosan egy külön blogbejegyzés vagy cikket is fogok írni…

Legyen ez az  Húsvéti ünnep a Te személyes szabadulásod mindabból, amiből már régóta szerettél volna megszabadulni, de eddig nem sikerült!  :-)

 

 

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: