best-friends-forever-kidsMiért fontos, hogy legyenek barátaid?

A barátság az egyik legnagyobb és legnemesebb érték az emberi kapcsolatokban. Ha már van saját családod, (házas)társad, akkor is szükséged van barátokra, mert nélkülük az életed is sivárabb. És igen, a boldogságérzetet is  jelentősen befolyásolja.

Egy fontos dologra lettem figyelmes az utóbbi időkben…

Nagytakarítás és lomtalanítás alkalmával, kezembe kerültek régebbi fotók, felvételek melyek közül néhányat meg is néztem. Miközben nézegettem, szortíroztam őket, azon gondolkoztam, hogy hová lett az életünkből jó néhány ember, akikről  (amikor a képek és felvételek készültek) azt hittük és valóban azt is gondoltuk, hogy a barátaink…?

Sajnos, rá kellett döbbennem, hogy ezek – az általunk barátságnak vélt kapcsolatok- a másik ember(ek) részéről nem voltak többek felszínes, érdekalapú, ideiglenes kötődéseknél, amik az adott helyen és időben talán szükségesek voltak, de korántsem biztos hogy olyan fontosak is, mint ahogy azt elsőre gondoltuk.

Bár számomra ezek a kapcsolatok tényleg barátságnak tűntek, de hogy mégsem voltak azok, azt bizonyítja,hogy ma már nincsenek velünk. A személyes és rendszeres kommunikáció is megszakadt (legfeljebb köszönő viszony marad belőle) vagy egyáltalán nem is találkozunk velük. És ez nem rajtunk múlott. Hogy miért történt mindez, erre kerestem a válaszokat és sok minden eszembe jutott  ennek kapcsán.

Veled is előfordult már hasonló eset vagy épp ilyenben vagy most is?

A probléma szerintem ott keresendő, hogy az emberi/baráti kapcsolatok alakulásának helyes megítélését  már eleve sok dolog nehezíti;

 • például az, hogy nagyon sokszor a másik fél nem az igazi arcát mutatja…
 • így nehéz megállapítani, hogy valódi (érdek nélküli) a közeledése vagy sem..
 • önzetlenül akar segíteni vagy csak az ő személyes érdekéből szeretne jó kapcsolatba, esetleg barátságba kerülni velünk…

Ahhoz, hogy ezeket meg tudd állapítani, szükséged van arra, hogy gondolkodj egy kicsit; Ha bizonytalan vagy a baráti vagy egyéb kapcsolataidat illetően, akkor neked is (ahogy nekem) hasznos és érdemes lesz egy pillanatra megállnod és számba venned:

 • Milyen barátokkal vagy körülvéve?
 • Vannak-e egyáltalán igaz/jó barátaid?
 • Kik azok, akiknek valóban hiányzol és akik neked is hiányoznak?
 • Mi az, ami összeköt benneteket? (magán/társasági élet vagy csak a munkakapcsolat önmagában?
 • Szükséged van a velük való rendszeres kapcsolatra beszélgetésekre, találkozásokra?
 • Gondolsz-e rájuk szeretettel, vagy Ők te rád?
 • Felhívnak-e téged rendszeresen vagy te felhívod-e őket csak úgy, minden érdek nélkül is?
 • Tényleg érdekli-e őket, hogy vagy, mi történik veled?
 • Neked is fontos, hogy mi van velük, hogy mennek  a dolgaik?
 • Szükségük van a veled való közösségre vagy csak akkor hívnak, amikor bajban vannak?
 • Elhívnád-e őket egy közös nyaralásra vagy egyéb közös családi programra, csupán a személyük és a barátság miatt?

Összefoglalva: Kik a valódi és igaz barátaid?

Ha végig nézed a meglévő,- baráti vagy barátságnak látszó- kapcsolataidat (akár a fenti kérdések alapján) nagyon hamar ki fog derülni, hogy melyik kapcsolatod hova tartozik: igaz barát vagy csak egy felszínes, átmeneti, lazább kapcsolat (amelyekre nyilván szükség van, hisz nem lehet mindenki a barátod is egyben.)

Ahogy az otthonodat is rendszeresen ki kell takarítani (vagy a testedet tisztán kell tartani, az autódat  szervizelni, az íróasztalodat rendbe rakni stb.) ugyanúgy szükség van az emberi kapcsolataid felülvizsgálatára, szelektálására; és ha kell, akkor a tisztítására is! Rendszeresen szánj erre is egy kis időt, tapasztalni fogod a hasznát.

Bár az eredmény sajnos a legtöbb embernél nem olyan felemelő…Néha nagyon megviseli az emberek lelkét érzelmeit (sőt, akár az anyagi életét is!) amikor rájönnek bizonyos dolgokra, amit addig nem is vettek észre, amíg tartott a “barátság”. Lehet, hogy még a csalódást vagy az esetleg az árulást is át kell élniük  vagy igaztalan vádakkal szembesülnek stb. Így válhat egy jó barátnak hitt emberből, egyszeribe nemkívánatos személy (vagy rosszabb esetben akár  ádáz ellenség is!)

De van jó oldala is, ha rendszeres megvizsgálod az emberi kapcsolataidat: meg tudsz szabadulni a nem őszinte “barátoktól”, amelyek csak leszívnak és terhelnek; nem jó egyik fél számára sem. Ha időben cselekszel még a csalódásokat és a konfliktusokat is elkerülheted.

(Megtaláltam azokat a fotókat is, amikor néhány évvel ezelőtt egy eseményen vettünk részt az akkori “barátainkkal”. Szomorú tény, hogy sajnos többen közülük már nem tartoznak a barátaink közé; és ez nem tőlünk függött. Akkor még nem gondoltam, hogy azok, akik “barátként” voltak ott és velünk együtt ünnepeltek, az idén már biztosan nem lesznek ott…)

Kikből lesznek az igaz barátok?

Bár sajnálom a történteket, de örülök is egyben, mert közben az is kiderült, hogy kik a valódi és igaz barátaink! Akik ott vannak velünk akkor is, ha minden rendben, de nem hagynak el a bajban sem és kölcsönösen számíthatunk egymásra, érdek nélkül!

Az igaz barátságok a legtöbb esetben már gyermekkorban köttetnek és akár egy egész életen át tartanak.

Jóban és rosszban is kitartanak egymás mellett, hasonlóan a jó házasságban élő felekhez. Persze később, felnőtt korban is számos lehetőség nyílik arra, hogy igaz barátokra lelj. Ehhez  viszont legalább két dolog nagyon fontos alap,amire épülhet a kapcsolat vagy barátság:

Az őszinteség és a bizalom 

Nagyon fontos mérce továbbá is az, hogy:

 • amikor szükséged van rájuk, akkor hol vannak?
 • magadra hagynak vagy segítenek?
 • és Te hogyan viszonyulsz a barátaidhoz?
 • önzetlenül segítesz Te is ha kell?

Ha számíthatnak rád, akkor biztos, hogy sokkal könnyebben találod meg az igaz barátaidat  (és ők is téged). Mert  amit vet az ember, azt aratja is! A Példabeszédek 17:17-ben  Bölcs Salamon így fogalmaz:

“Minden időben szeret, aki igaz barát és testvérül születik a nyomorúság idejére”

A végére egy régi mondás is ide kívánkozik: “Bajban ismerszik meg a hű barát!”

Ilyen barátokat kívánok neked és magamnak  is! :-)

 

 

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: