a legnagyobb ajándékMiért félnek az emberek?

Bár a félelemről senki nem szeret beszélni, de sajnos mégis szinte minden embernek  az egész életét végig kíséri. De  vajon miért?
Az ok nagyon egyszerű: a bűn miatt!
De mi köze a bűnnek a félelemhez? Nagyon is sok! Több cikket is írtam már erről a témáról. (katt ide: Elolvasom a cikket.)

Senki nem szeret félni, mert a félelem egyik fő ellensége az embernek, lebénítja a normális gondolkodását és az egész emberi testet megbetegíti. Az emberek a leggyakrabban a következő dolgok miatt félnek:

  • a kudarcoktól ( vereségektől)
  • a szégyentől (múltbeli cselekedetek:nyilvános beszéd, bűncselekmény, lebukás)
  • a csalódásoktól  ( becsapásoktól)
  • a veszteségektől (pénz, munkahely, egészség stb.)
  • a betegségektől ( korai haláltól)
  • a szeretteik,családtagjaik elvesztésétől (a jövőtől)
  • a fájdalmaktól (fizikai, lelki, érzelmi)

Sajnos az elmúlt másfél évtizedben, a közvetlen háborútól és a terror támadásoktól való félelem is megerősödött. Itt Európában és szerte a világ más tájain is, mint pl. Észak-Amerikában, ahol 2001. szept. 11.-ig viszonylagos nyugalomban és békességben éltek az emberek.

A félelem érzése a (jövőben esetlegesen bekövetkező) rossz dolgok várása. Ennek az ellentéte, a jó dolgok várása, amihez optimista hozzáállás és pozitív gondolkodás szükségeltetik. De ezek önmagukban még nem elegendőek ahhoz, hogy a félelmet  le lehessen győzni.

A legfontosabb tényező: a hit.

Hinni jó dolgokban és várni azok beteljesülését, nem egy passzív cselekedet. Sőt, kifejezetten aktív.

Kell hozzá egy elhatározás, egy jó döntés és a várt (reménylett) dolgok beteljesülésének folyamatos megvallása. De nem papagáj módra betanult szövegek és folyton ismételgetett, bemagolt mondatokról beszélek, hanem arról, amikor teljes meggyőződéssel, hittel és konkrét tettekkel is bebizonyítod, hogy amit vársz, azok meg fognak valósulni, ahogy az a Bibliában is olvasható (Zsid. 11:1-3)

Mert amikor csak ébren vagy, (nem alszol) az agyad jár és gondolkodsz. (legalább is normál esetben így kellene lennie)  Éber állapotban az elmédben cikázó gondolatok vagy a hitedet vagy a félelmet táplálják. Megjegyzem: a Biblia alapján a hit nem a fejben (elmében), hanem a szívben jön létre. De az elmédben (amely az emberi lélek egyik alkotórésze) gondolatok formájában jelenik meg.

Amikor félsz, akkor rossz dolgokra gondolsz. Sokszor még el is képzeled azt, ami esetleg történni fog és ezek a kényszerképzetek vizuálisan is megjelenhetnek az elmédben. Ezek a gondolatok  -ahogy fentebb is írtam- bénítólag hatnak az egész emberi szervezetre. Ezt már  világszerte számtalan tudományos kísérlettel igazolták agykutatók, hogy a rossz gondolatok felelősek szinte minden betegségért, bajért, tragédiáért stb. Nem véletlen, hogy a Bibliában is a legtöbbször előforduló rövid mondat ez:

Ne félj!

Pontosan azért szerepel több százszor  is, mert Isten jó előre tudta, hogy az emberek félni fognak, ezért mindig gondoskodott olyan prófétákról a történelem során, akiknek az volt a feladatuk, hogy az embertársaikat bátorítsák, vigasztalják, megerősítsék a hitben. Sok esetben Isten maga is szólt az Ő kiválasztott szolgáihoz, hogy ne féljenek az ellenségeiktől.

Hogyan lehet leküzdeni a félelmet?

Talán ez a mai kor legsürgetőbb kérdése minden ember számára, amire folyton keresi a megoldást. Főleg manapság amikor érzékelhetően megnőtt a félelem mindenhol, mindentől és szinte mindenkitől. Sajnos egyre elrettentőbb és fenyegetőbb világban élünk- amikor emberek egy kisebb része fenyegeti a nagyobb részének a puszta létezését (különböző okok miatt…)

Igen tudom, háborúk mindig voltak, vannak és lesznek is; de ennél sokkal többről van szó: az emberiség már eljutott arra szintre,hogy  saját magát is képes lenne elpusztítani. Ha Isten nem avatkozott volna be történelembe -mint eddig oly sokszor- akkor lehet, hogy már nem is léteznénk. Erre bizonyítékul is számtalan Biblia történet szolgál amibe most nem mennék bele. (mert ha nem hiszed, akkor nem is akarlak meggyőzni.)

De van ami illetve Aki képes legyőzni a félelmet benned is!

Ki Ő?  Isten Fia Jézus Krisztus. Ha hiszel Őbenne, akkor Őáltala és Isten Szeretete által benned munkálkodó hit fogja legyőzni a félelmeidet, mert  aki hisz, az nem fél. (János első levele 4:18) Mert bízik Istenben, aki minden rossztól és az ember egyik fő ellenségétől a haláltól való félelemtől is képes megszabadítani.

A hitet mindig a bizalom táplálja, aminek pedig a reménység ad táptalajt. Ahhoz hogy remény bizalommá váljon az elmédben, a rossz gondolataidat is ki kell cserélned jókra. Ezekről kell beszélned, nem pedig a félelmeidről. Így a saját szavaid által –amiket hittel és bizalommal kimondva- fogsz megszabadulni  a félelemtől.

De erre azt mondod: ezt nehéz megtenni, elhinni…

Miért lenne az?  Vagy szerinted  könnyebb a rosszat elhinni mint jót? Biztos vagyok benne, hogy  te is sokkal szívesebben hallgatod és hiszed el azt, ha például a jövőd felől mondanak valami jó dolgot rólad, vagy nem? Azt sokkal könnyebben befogadod és elhiszed, mintha rosszakat mondanának ugye? A rosszakat inkább elhessegeted, hogy az nem fog veled történni… Na látod! Mennyivel könnyebb hinni a jó dolgokban mint a rosszban!  Jézus már megszerzett mindent számodra is, ami ebben az életben szükséges! Ne félj, mert nincs már miért félned!

Ha Őt befogadod a szívedbe (nem az elmédbe), az Életet fogadod be és Ő végleg megszabadít a félelmeidtől. Bízz Őbenne, add át az életedet Neki még ma! Ha nem tudod, hogyan kell, segítek:

Mondd el a következő imát, ami segíteni fog neked is, hogy az életed egy új és jobb szakaszba lépjen! Kattints ide: IMA

 

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: