Valentin-nap…már megint?

bölcs választás

Ne lepődj meg! 

A címmel ellentétben nem  elsősorban a Valentin-napról szeretnék írni, de aki akarja, úgy is ezt ünnepli. Nem szeretnék senkit sem megszólni, vagy  kritizálni azért, ha ezt teszi  de szerintem van ennél sokkal fontosabb is, amit érdemesebb időről-időre megünnepelni.

Mégpedig a Házasság Napját -aminek éppenma van az ünnepe! (más források szerint február első vasárnapján) Hogy miért ezt kellene inkább ünnepelni, arról tavaly ilyenkor írtam egy terjedelmesebb cikket, amit  ide kattintva  máris olvashatsz!

(Előre bocsájtanám, hogy a fent említett cikk nem azért íródott, hogy bárkivel is vitatkozzak, aki nem ért velem egyet e témában, hanem mert ez a privát véleményem a Valentin-napról.)

A házasságra vonatkozó örök érvényű igazságra, a tizen-huszonévesek úgyis majd csak később eszmélnek rá, amikor már rég nem a “szerelemi hóbortoknak” fognak hódolni, hanem a saját bőrükön is megtapasztalják azt, hogy sokkal értékesebb dolgok is vannak a nagybetűs Életben.

Aminek viszont rendkívül örülök, hogy a véleményemet alátámasztani látszik az a tény, amit sok olvasói levélből, e-mailből és személyes történetekből megtudtam:Magyarországon -hála Istennek- sokan vannak olyan fiatalok is, akik nem mondtak le (remélhetőleg soha nem is fognak) a hagyományos házasság fontosságáról és annak szükségességéről. Ellentétben tőlünk a nyugatabbra fekvő társadalmak zömében, ahol nem véletlen, hogy óriási felhajtást rendeznek és szinte egy egész hónapos ünnepként kezelik a Valentin-nap előtti heteket…

Valóban tudod miről szól a Valentin-nap?

Nem, nem a szívecskékről meg a plüssfigurák és társaikról...de még csak nem is a “hőn”szerelmesekről vagy a nagy találkozásokról.   Ha valaki előtt esetleg nem lenne világos: a Valentin-napi “őrület” -és a köréje fonódó, kiegészítő árucikkek és szolgáltatások együtt mind – egy hatalmas üzletről szólnak! (Természetesen azoknak, akik ebből élnek.)

De neked és nekem semmi hasznunk nincs belőle! (mi is csak egy potenciális üzleti célcsoport vagyunk számukra…)

Világszerte elképesztő mennyiségű pénz és profit rejtőzik ebben is ahogy a tavalyi cikkemben is utaltam rá. Valójában vajmi kevés köze van az igaz szerelemhez és az érzelmekhez, de tény, hogy a Valentin-nap nagyon jól eladható “portéka”. És nem ez az egyetlen ilyen nap az év során, ami hasonló pénzkereseti lehetőséggel kecsegteti az élelmes, kreatív vállalkozókat. Az üzleti motivációval önmagában nem lenne baj, viszont

A házasság az nem üzlet!

Bár vannak akik (tévesen) azt gondolják: miért ne lehetne az…? Gondolok is az érdekházasságokra, ami szerintem egy nagy önbecsapás, mert nincs benne se szeretet, se szerelem, se boldogság, csak érdek. (ahogy a nevében is benne van) Normális esetben csak azoknak lehet üzlet, akik a házasságkötési ceremóniával és az esküvő megszervezésével járó feladatok lebonyolítására hoztak létre cégeket és abban érdekeltek üzletileg. De nem a házasulandó feleknek, hisz az ő jövőjük nem egy árucikk!

És mi lesz ha az emberek már nem akarnak megházasodni?

Nem nehéz kitalálni, hisz sok hátrányát már most tapasztalni és sajnos ez a tendencia már egy ideje világjelenségé vált. A mai fiataloknak  körülbelül egyharmada nem is tervez házasságot élete során(!) Akik igen, azok egyre kevesebben és egyre később házasodnak, vállalnak családod és gyermekeket.

Pedig ez garantálná a minőségi családok szaporodását, aktív kereső felnőtt lakosságát, akik fenntarthatnák a társadalom működőképességét.Mert ha nincsenek jól működő, stabil családok és nem vállalnak gyermekeket, akkor nem lesznek utódok sem. Ennek egyenes következménye, hogy elszegényedik és csökken az ország népessége és még számos egyéb negatív következménye lesz, ha ez így megy tovább.

Többek között ezért is lenne nagyon fontos, hogy a fiatal generáció tagjai ne futó érzelmekre és érdekekre, hanem komoly szándékból, szeretetből és érdek nélkül hozzanak döntést a  stabil házasság intézményét erősítve. Így nagyobb az esély arra, hogy boldogabbak lesznek, megmaradnak a családok és nem végződik válással a házasság.  ellentétben akár egy Valentin-napi bódulatban és felfokozott szerelmi-mámorból  hirtelen meghozott rossz döntés után.)  Erre is utalok a tavalyi cikkemben.

Jó házasságban élni, ha…

biztos alapokra kötik. A házasság -ahogy már írtam- nem üzlet! Mégis felbecsülhetetlen érték és haszon származik belőle, egyéni és társadalmi szinten egyaránt. (Erről bővebben szintén a régebbi cikkemben olvashatsz.) De csak akkor, ha a fentieket megszívlelik a házasulandó felek!

Tisztában vagyok azzal, hogy – főleg a mai fiatal generáció világában– sokkal népszerűbb üzenet a Valentin-nap, mint a házasság mellett ” kampányolni”, ami nem eladható. De a házasság létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Ez az alapja nagyon sok -az élettel kapcsolatos- dolognak és nem utolsó sorban, az emberiség tovább szaporodásának és fennmaradásának is. És hiszem, hogy vannak még olyan fiatalok, akik rendezett és szerető családban nevelkedtek és “szocializálódtak”.

Ahol valódi értékeket láttak és kaptak a szüleiktől és ezt szeretnék ők is követni, továbbadni a leendő gyermekeiknek. Vagy épp a szüleik nem jó példáját látva elhatározták, hogy ők nem olyan házasságot szeretnének kötni, amely a válást a házassági problémák megoldásának alternatívájaként kezeli. (ha a dolgok nem a várakozásuknak megfelelően a kívánt irányba haladnának.)

Ezzel a rövidebb írásommal üzenni szeretnék  az ifjaknak és fiatal lányoknak, mert senki nem szeretne kudarcot vallani a társválasztás és családalapítás terén sem. De a már harmincas-negyvenes korosztálynak is, akik még nem házasodtak, de mindig is vágytak egy jó családra.

Ebben a témában is írtam már néhány cikket, (itt egy a boldogságról ) melyek akár lehetnek útjelző táblák is, hogy jó irányba haladsz-e…

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: