Két szó, amivel megváltoztathatod az életedet…

Grandmother-mother-daughterMostanában gyakrabban vagyok fül és szemtanúja olyan történéseknek, amik a hétköznapi életben, utcán,  éttermekben, iskolában, bevásárlóközpontokban, amikre régebben nem figyeltem fel. Nevezetesen, hogy mennyire szeretetlenül és közömbösen járnak- kelnek az emberek. Egymás felé és az eladókhoz is ingerültek, ha sorba kell állni a pénztárnál…nem türelmesek, csúnyán beszélnek…nem adva meg egymásnak az alapvető kommunikációban is nagyon fontos dolgot.

A gyermekek hisztiznek a játékboltban, ha nem kapják meg amit kinéztek… tinik tiszteletlenül beszélnek szüleikkel a telefonban vagy a barátaik és nyilvánosság előtt… a fiatal kamaszok szavakkal bántják, szidják egymást vagy a szüleiket stb… Pedig egy -de inkább- két szó megváltoztathatná a légkört körülöttük:

A  “nagybetűs” TISZTELET és SZERETET

az elsősorban adásban nyilvánul meg és elengedhetetlenül fontos az élet számos területén! Adni nagyon jó dolog (és persze kapni sem rossz),  de mindkettő sokkal több, mint egy érzés. Konkrét cselekedetek húzódnak meg mögöttük.

A tiszteletről és főleg a szeretet szóról, külön-külön is könyvtárakat lehetne megtölteni, de sokan mégsem tudják igazán, hogy mi a kettő között az alapvető különbség. Tisztelni és szeretni valakit, nem ugyanazt jelenti de tény, hogy sok közös jellemző van bennük.

Akit szeretek, azt tisztelnem is illik, de van olyan ember, akit csak tisztelek. Például valami olyan dolog miatt, amit véghezvitt, vagy alkotott stb., de ugyanakkor nem a “szívem csücske”, sőt még az is lehet, hogy egyáltalán nem kedvelem vagy nem szeretem. Szerintem mindenkit tisztelni kell: az emberi méltósága miatt is és már pusztán azért, hogy Isten minden embert a maga képére és hasonlatosságára teremtett.

Amennyire rajtam áll, mindig igyekszem a békességre törekedni mindenkivel, de azért nem kell minden embert szeretnem; legalábbis én így gondolom. Vagy Te másképp vélekedsz? Akkor hadd kérdezzek tőled valamit:

 • Te valóban minden embert szeretsz és tisztelsz is egyaránt?
 • Vagy minden olyan embert akit tisztelsz azt  szereted is?

Persze még nagyon sok fontos és értékes dolog van, rengeteg egyéb kincs mellett, amit most hely és idő hiányában nem sorolnék fel.nem fontossági sorrendben de

Kezdjük a tisztelettel

A tisztelet nem csak egy magatartásforma, amivel viszonyulunk egy másik ember felé; annál sokkal több. A tisztelet elsősorban adást jelent (ahogy a teljes szóban: tiszteletadás valakinek) Hogy mi a tisztelet definíciója, arra számos megfogalmazás létezik. Ami ennél fontosabb az, ami mögötte van, amit ki akar fejezni és amit érezni lehet. 

Nagyon sok mindent lehet adni, ami benne lehet egy ember irányába megnyilvánuló tiszteletben, hogy csak néhányat említsek:

 • elismerést
 • figyelmet
 • törődést
 • örömöt
 • élményeket
 • javakat  stb.

Amikor tisztelsz valakit valamiért, az nem feltétlen jelenti azt is, hogy az illetőt szereted is,-ahogy fentebb is írtam– de nagyra értékeled, elismered a munkáját vagy a személyét. Ezzel minden ember tartozik a másiknak akkor is, ha az nem érdemli meg. Ez adódhat egy  személynek társadalomban betöltött szerepéből vagy abból a tekintélyből, amivel felruházták. (pl: a munkahelyi, katonai, politikai, gazdasági pozíciók, hatalmi  és rendvédelmi szervek stb.) És persze idetartoznak a tanár-diák vagy a családi és szülő-gyermek viszonyok  Ezek közül  most csak ez utóbbit emelném ki, ami manapság egyáltalán  nem népszerű a fiatalok körében.

De vajon miért  is fontos a szülői tisztelet?

Nem elsősorban nevelési okok miatt, bár kétség kívül ez is nagyon fontos a gyermeknevelésben. Azt gondolom, nem kell bibliaismerő vagy olvasó embernek lennie senkinek ahhoz, hogy ismerje azt a néhány idevonatkozó passzust, amely a Mózes által kőtáblákra írt 10 parancsolatot tartalmazza. Ebben a tiszteletadás az egyetlen olyan parancsolat, amelyhez Isten ígértet is adott  (II. Mózes könyve 20:12) :

Tiszteld apádat és anyádat…… hogy hosszú életű légy e Földön!

Ezzel meg is érkeztünk a mondandóm lényegéhez:

Az embernek saját jól felfogott érdeke, hogy a tiszteletet minden körülmények között– legalább szóban- megadja a szüleinek (vagy azoknak akik felnevelték) Miért? Hogy ne haljon meg ideje korán! Talán erre nem is gondoltál soha, miért halnak meg sokan fiatalon…

Persze azt egyáltalán nem állítom, hogy mindig ez van a háttérben, (nyilván számos más oka is  lehet) de aki nem tiszteli a szüleit, annak ez a magatartásforma egész életére rányomja a pecsétet. Lehet, hogy nem mindig abban nyilvánul meg hogy korán eltávozik a földi életből, hanem abban hogy nagyon például az életét végig kísérik a gondok, az átkok, a betegségek és a szerencse is elkerüli őket.

De ezt is figyelembe kell venni, hogy Isten törvényei az embereken és az időszámításon felül állnak; érvényes minden a Földön élő emberre, akár hisz benne, akár nem.

Aki nem tiszteli a szüleit vagy az embertársait az magának árt a legtöbbet vele

Amit vet, le is kell aratnia:

 • ha nem tiszteli a szüleit,-ahogy már fentebb is írtam- sok  jó dologtól (áldástól)  fosztja meg saját magát,
 • ha nem tiszteli az embertársait, őt sem fogják tisztelni, vagy elismerni és nagy valószínűség szerint őszintén szeretni sem.

Nem arról van szó, hogy mindig hajbókoljunk fűnek-fának érdekből, hanem mindenkinek azt adjuk meg tisztelet formájában, ami illendő és amit mi is elvárunk másoktól.

A szülőknek  járó  tisztelet sem csak udvarias szavakból kell hogy álljon. Hanem ennek a lényege szerintem az, hogy visszaadjunk abból, amit kaptunk tőlük. Mi is úgy gondoskodjunk róluk, amennyire tőlünk telik, lelkiismeretből és szeretetből. Nem azért, mert megérdemlik vagy sem, hanem azért, mert annak származik  belőle a legnagyobb  áldás, aki adja. Szóval érdemes rajta elgondolkoznod, ha esetleg eddig nem így tettél…

Még nem beszéltem a legfontosabb tiszteletadásról, ami magának Istennek jár. A hívők összejöveteleit így is nevezik: Istentisztelet.    Ez egy hatalmas téma, ami megérdemli hogy külön is írjak róla.

A másik nagyon fontos  dolog az életben:

A Szeretet elsősorban nem egy érzés

hanem egy személy: Isten maga a  Szeretet. Mivel talán ez a legnagyobb és legszerteágazóbb téma, amiről írni lehet, ezért most röviden csak annyit: Itt a Földön adj belőle minél többet:

 • Istennek
 • Szüleidnek
 • Házastársadnak,
 • Gyermekeidnek,
 • Embertársaidnak

Ha ezt teszed, hamarosan látni fogod, hogy az életed valóban  jó irányba megváltozik! Folytatás hamarosan…

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: