A nyugalom az egyik legnagyobb “hiánycikk” az életben.

Mi is a nyugalom vagy másképpen a békesség?

relax in the beach

Sokan sok mindent értenek e két szó alatt. Néhány ezek közül:

 • Vannak olyanok, akik úgy gondolják, akkor lesz nyugalmuk ha sok pénzük lesz… (pedig a lelki nyugalom pénzen nem megvásárolható)
 • vannak akik akkor élik át, ha egyedül vannak és nem zavarják a külső körülmények…
 • sokan akkor, ha biztonságban érzik magukat…
 • megint mások az hiszik, hogy a nyugalom egy békés tengerparton vagy egy csodás szigeten “lakik”, ezért folyton utaznak; egyik helyről a másikra de mégsem tudnak megnyugodni…

De egyet már az elején érdemes tisztázni: A békesség és a nyugalom nem a háború vagy a gondok és a problémák hiányát jelenti.

A Földön sajnos soha nincs tartós békesség és nyugalom. Mert valahol mindig van háború és szinte minden kapcsolatot átitat az ellenségeskedés, a viszály, az erőszak és a gonoszság valamilyen formája. De bármilyen nagy problémák, nehézségek, harcok vagy veszedelmek is vesznek körül, ha a szívedben ott van a Békesség fejedelme (Jézus Krisztus), akkor mindenhol, minden körülményben és élethelyzetben a lelked meg tud nyugodni. Így élheted át azt a természetfölötti békességet, aminek egyedüli forrása Isten. Erre még később visszatérek.

A mindennapok során nem beszélnek olyan sokat az emberek a nyugalomról de a hiányát annál többen érzik. Főleg akkor kerül előtérbe, amikor a gondok és a tennivalók egyre csak halmozódnak és a “mindjárt összecsap a hullám a fejem felett” életérzés kezd eluralkodni az emberen. Ha voltál már így, akkor Neked is ismerősek ezek az érzések. Csak tegyél fel magadnak néhány kérdést:

 • Vannak megoldatlan problémák az életedben?
 • Nem tudsz koncentrálni, gondolkodni?
 • Kapkodsz ide-oda és nem tudod hol áll a fejed?
 • Elhamarkodott döntéseket hozol?
 • Vagy éppen folyton halogatsz dolgokat?
 • Hajlamos vagy az idegeskedésre, a stresszre?
 • Nem tudsz aludni és nem találod a nyugalom szigetét?

Sajnos ezekkel az életérzésekkel nem vagy egyedül… az emberek zöme -nap mint nap- küzd a felsoroltak szinte mindegyikével. Kiváltképp manapság ebben a rohanó, pénz centrikus, erőszakos és egyre önzőbb világban. A nyugalom hiánya okozza a stresszt és negatív hatással van a munkádra a kapcsolataidra és az egészségedre. Ha a fenti kérdések közülakár csak egyre is- “igen” a válaszod, akkor érdemes tovább is olvasnod, mert nyugalomra és békességre mindenkinek szüksége van.

Mit tehetsz te a nyugalom elérése érdekében?

Nagyon is sokat, mert elsősorban rajtad múlik!

Először is abba kell hagyni a problémákon, gondokon való agyalást, az idegeskedést és az aggódást. Tudom, ez a legnehezebb (hidd el, nekem is) de a stressz érzését másképp nehéz elkerülni. Akkor mégis hogyan?

Egy kis segítséget –és azt hogy én hogyan csinálom – az E-könyvemben találsz, illetve és más oldalaimon már többször is írtam e témákban. ( ide kattintva máris olvashatsz egyet ezek közül; sőt az ingyenes email-sorozatomban is írok róla, sok egyéb, hasznos tanáccsal együtt.)

A mentális és fizikai egészség megtartásához is -sok egyéb mellett-  a két elengedhetetlenül fontos tényező

 • a lelki nyugalom és
 • a békesség érzése.

Ezt az állapotot kell(ene) elérni és tartóssá tenni ahhoz, hogy a dolgok jó irányba forduljanak a te életedben is.

De hogyan lehet megszerezni?

Mivel ez egy nagyon fontos kérdés, komolyan kellene tanítani róla már az iskolákban. Ennek megválaszolására rengetegen vállalkoznak manapság is de (néhány valóban jól sikerült kiadvány kivételével) sajnos nem sok eredménnyel… (és nem árt vigyáznod mert ezen a területen is sok a csaló… az ilyen-olyan “lehúzós” tréning…a súlyos pénzekért árult “tuti recept” mind az interneten, mind a nyomtatott sajtóban vagy könyvekben egyaránt!)

Én nem szeretnék senkinek “észt osztani” ez ügyben sem, csupán saját tapasztalataimat és mások pozitív visszajelzéseit megosztva, írásaimmal megpróbálok segíteni azoknak, akik ezt igénylik. (Ingyen.)

Valóban minden fejben dől el?

Ezt már sokszor hallottam, biztos vagyok benne, hogy te is; mert ugye ezt mondják a “nagy emberek”. Régi mondás, amely részben igaz lehet de  Biblia szerint nem a fejből, hanem “…a szívből származnak a gondolatok…”; (akár jók, akár rosszak azok. Máté ev. 15:19)  Isten pedig azért adott nekünk értelmet,- észt, józan belátást és bölcsességet- hogy jóra használjuk, és mindig gondolkozzunk, mielőtt valamit kimondunk, beszélünk vagy csinálunk.

Sok bajtól, felesleges idegeskedéstől, viszályoktól és magától a stressztől és sok betegségektől megkímélhetjük magunkat, ha nem engedjük, hogy rossz beszédek, ostobaságok, félelmek és aggódások (netán átkok vagy szitkozódások)  hagyják el a szánkat.

Erre már régen rájöttek a nem bibliaolvasó emberek is de valahogy a legtöbb embernek ezt mégsem sikerül megvalósítani. Miért? Mert híján vannak egy nagyon fontos dolognak…

Mi lehet a kulcs?

Szerintem az önfegyelem az egyik legfontosabb emberi tulajdonság (mondanám erény), amely segíteni tud átvészelni az életben adódó problémákat. Azok az emberek, akik mielőtt beszélnek vagy tesznek valamit, előbb gondolkoznak és tudnak önfegyelmet gyakorolni a stresszhelyzeteket előidéző szituációkban, azoknak mindig sikerül felülkerekedniük a gondokon és a problémákon.

Ne azt mondd ki, amit adott pillanatban érzel vagy látsz, hanem azt, amit szeretnél elérni vagy látni. Ha egy dolgot nem tudsz megváltoztatni és nem rajtad múlik, azon feleslegesen idegeskedsz aggódsz. Ráadásul árt az egészségednek, és nem hagy lenyugodni, józanul gondolkodni. Nem szabad elkeseredni akkor sem, ha nem mindig sikerül teljes mértékben megvalósítani azokat, amit terveztél, vagy szeretnél, de a bölcs gondolatok és az igaz barátoktól vett jó tanácsok közelebb visznek a nyugalomhoz és a békességhez  :-)

De ami a legfontosabb kérdés:

Hol találhatod meg a tartós békességet és nyugalmat  a lelked, tested és a szellemed számára?

A nyugalom megtalálásának forrása

Számomra a forrás egyértelműen a Biblia -vagy Szent Írás -ezen belül is a Zsoltárok és a Bölcs Salamon király Példabeszédeiről szóló könyvek. Ezeket olvasva, biztos vagyok benne, hogy  te is mindig vigaszt, bátorítást, hitet és reménységet tudsz  majd meríteni a mindennapok nehézségeivel szemben. Én még soha nem csalódtam Isten beszédében, ahányszor csak olvasni kezdtem…

De ha netán neked mégse lenne kéznél (a könyvespolcodon) egy nyomtatott verzió, az sem lehet akadály! Ma már -az internet világában- csak egy gombnyomásra van tőled az Élő Beszéd! Kattints ide és máris elkezdheted olvasni!

Meg fogod látni, ha rendszeresen olvasod Isten beszédét, az elméd és a gondolataid is megtelnek reménységgel, hittel és sokkal könnyebben átugrod majd az életed során felbukkanó akadályokat. Nyisd ki a szívedet Isten előtt, így megoldások is hamarabb a látható felszínre jönnek majd! :-)

Hamarosan megtapasztalhatod, hogy gondolataidat és érzéseidet be fogja tölteni a nyugalom és békesség  járja át a bensődet.

(Ui: Csak akkor nem sikerül, ha meg sem próbálod! :-) )

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: