A valódi szépség titkai

természetes szép fogak

“A szépség belülről fakad”-tartja egy régi mondás. De mi az a titok, amitől valakire azt mondjuk: természetes szépség?

Nagyon találó mondat ez, a mostani agyoncivilizált világunkban. Ahol -a média által leuralt környezetünkben- ritkán lehet felfedezni a természetességet, főleg ha a szépségről beszélünk. Manapság, szinte mindent át lehet szabatni a külső emberi testen úgy, hogy már távolról sem hasonlít az eredetire.

Hogy miért írok most épp erről?

Nem rég láttam egy olyan óriás plakátot, ahol egy bundát próbáltak reklámozni a régi, elcsépelt, szánalmas, de sajnos még mindig  működő marketing trükkel. (ami szerintem a női nem teljes lealacsonyítása; de ezt most hagyjuk.)

Mindezt úgy, hogy persze senki nem a bundát veszi észre először, hanem a nőt! Mert a kabát azt csak “takaróként” szolgál egy szó szerint “mindene mű”,  meztelen, női testen.

Pedig nem azok az igazi női szépségek, (tisztelet a nagyon ritka kivételnek) akik már fiatalkorukban, 20-30 évesen tetőtől-talpig szétplasztikáztatják magukat, műanyagokkal töltetik fel a testüket,arcukat stb. Holott erre akkor még nem volna szükségük, csak hát a különböző önző vágyak, a hiúság, az egó  vagy a “szakma” stb. idő előtt beszól.

A celeb-és a művész/sztárvilágban, már a harminc és különösen a negyven év fölötti korosztályba tartozók (nők és férfiak egyaránt) ezt olyan szinten művelik, hogy sokan közülük már belehaltak is a szépség utáni vágyukba és az egymás követő plasztikai műtétek mellékhatásaiba.

Különbségek

A celebek véleményem szerint  nem sztárok; én nem is sorolom őket a művészekkel egy rangsorba, mert számomra nem egy kategória. Bár maga a szó -amit a magyarok is átvettek- az angol celebrity  szóból ered -amely hírességet vagy híres embert jelent- de manapság bárkiből képes a bulvár világ celebet csinálni;  főleg itthon, kis hazánkban.

Az a tény, hogy celebekkel próbálnak mindent eladni, hogy őket is felkapja ideig-óráig a média, attól még nem lesznek sztárok! Mert saját értéket nem képviselnek, semmi produktumuk vagy teljesítményük nincs, csak a fenti módszerrel -a külsejüket felturbózva- tudnak pár hónapig (esetleg évig) szerepelni a “világ porondján”. Vagy valami olyan botrányt csinálnak, amitől inkább hírhedtek, mint híresek lesznek. Te is biztos ismersz ilyeneket bőven.

Viszont van nagyon sok ismeretlen, értékes művész vagy akár egyszerű, hétköznapi ember, akikből később világhírű sztár is lehet; őket nem nevezném celebeknek. De sajnos sokszor ők is beleesnek az öregedéstől vagy népszerűségvesztéstől való félelem csapdájába és vállalják a  veszélyekkel teli műtéteket és a vele járó kockázatokat.  A külső adottságok, -amivel egy ember megszületik- azok nem saját érdemek, hanem ajándék Istentől.

Ha valaki szép, az idős korában is az marad!

Erre is számos példa akad, ahogy fent is idéztem,  a belső szépség kifelé is sugárzik. A Biblia szintén mondja:  A szem a lélek tükre. Nem attól lesz valaki szép vagy fiatalabb (maximum annak látszik ideig-óráig) hogy  “kivasalják” az arcát és nem lesznek ráncai! A valóban szép emberek, még ha megöregszenek, ráncosan is megmaradnak a szép vonásaik, mert a belső értékeik azok nem ráncosodnak!

Egy fontos kitérőt is hadd tegyek:

Szeretnék különbséget tenni azok között is, akiknek valóban szükséges egy-két szépészeti/kozmetológiai beavatkozást eszközölni. Például egy elálló fül vagy előnytelenül nagy/görbe orr esetén. Ilyenkor érdemes felkeresni egy profi szakembert, (mert az is fontos, hogy nem kóklerhez menjen valaki ) és korrigáltatni az előnytelen külső megjelenésen, az esetleges hátrányos megkülönböztetés vagy egyéb okok miatt.

De ez is csak úgy javasolt, ha a műtét során a páciensek nem vesztik el az egyéniségüket és nem válnak műarccá. Továbbá  azoknak ajánlott, akinek egészségügyi vagy balesetből kifolyólag kell ilyenen átesniük. Nyilván nem őróluk beszélek.

A médiacsatornák hatása az emberekre

Hanem azokról a tömeges multimédiákból és internetes reklámzajból ránk zúduló, mesterségesen kreált “szépség ideálokról”  beszélek, amivel mindenkit, -különösen a férfiakat- folyamatosan (szexuális) nyomás alatt tartanak, hogy kell kinéznie egy álomnőnek, mi az éppen trendi, vagy leginkább kívánatos megjelenés.

A fiatalokat -sőt már gyermekeinket is- az interneten keresztül bombázzák az extrém külsőkkel, ami súlyosan rombolja az önértékelésüket. Sok tudatlan szülő (az anyagi jólét vagy a hírnév reményében) szinte odadobja gyermekét – akár már óvodás vagy kisiskolás korban- a média karjaiba. Sajnos az ilyen gyermekekből sokan koravén tinédzserek, majd eltorzult értékrendű felnőttek válnak.

Mert a  vágyott siker vagy hírnév lehetősége egy szempillantás alatt szerte foszlik, és mindez maradandó kárt okoz a személyiségfejlődésükben. Ez hatványozódik, amikor például azt veszik észre, hogy a külsejük vagy hangjuk jelentősen eltér az éppen aktuális ideáltól. Innen már  egyenes út vezet a függőségekhez:drog, alkohol, nikotin, szex stb., illetve a depresszióhoz és a fiatalkori öngyilkossághoz.

Látszat  és  valóság

Ne higgy az agyon retusált (photoshoppolt) arcok, testrészek és frizurák látványának! A valóságban ezek a külsők ugyan olyanok, (vagy még  sokszor csúnyábbak!) mint a hétköznapi embereké. Az internetnek és a különböző képszerkesztő programoknak köszönhetően, ma már nagyon könnyű dolguk van a paparazziknak; állandó témájuk lett ez, és épp az ilyen “álszépségeket” szeretik  a leginkább leleplezni és közszemlére tenni, milyen is a testük/arcuk valójában.

A  híres és nagy forgalmú portálok tele vannak ilyen hírekkel és képekkel, illetve a nyomtatott bulvársajtót -többek között- ez élteti. A fotósok célpontjai közül, akik nem szeretnék, hogy valódi énjüket lássák az emberek, (és hogy a két külsejük közt tátongó különbséget némileg közelítsék egymáshoz) azok lettek a plasztikai sebészeti klinikák állandó látogatói, amely külön iparággá nőtte ki magát az egész világon.

Ha jól megnézed, egy nemzetközi bulvár újság, vagy divatmagazin címlapjára szinte már nem is lehet természetes -nem agyon plasztikázott- arccal felkerülni. (nyilván most nem a finom sminkről beszélek, azt én is használom.)

Érték(t)rend változás

A művész és sztárvilágban is a külső megjelenés  lett az elsődleges szempont, amivel “eladják” magukat a karrier kezdetén. Ezt mostanában oly divatos  tehetségkutatók -szerte a világon- még inkább sugallják és sulykolják. Főként a színészek, modellek stb. érzik ezt szinte kötelező lépésnek, a sikerhez vezető úton.

Ha nem is rögtön az elején, de amikor felfedezik, hogy már nem kapnak annyi szerepet, vagy betöltenek egy bizonyos kort és mellőzik őket, vagy meghíznak, akkor bepánikolnak, és szinte egyik napról a másikra teljesen “megbolondulnak”.

Képesek vagyonokat rááldozva,  -akár hónapokra is- elvonulni az éppen ügyeletes plasztikai sztársebész magánklinikájára. A ráncaikat felvarratni, a testüket átszabatni a kívánt alakra, vagy akár teljes külső átváltozáson is átesni; nem kis veszélyt vállalva mindezzel.

Ne vállald a kockázatot!

Rengeteg olyan plasztikai rémsztorit lehet olvasni, hallani és látni;  amikor a delikvens (a sorozatos egymásutáni műtétek után) nem szebb lett, hanem a felismerhetetlenségig elcsúfították és az egészsége, a vagyona is ráment (vagy bele is halt a mellékhatásokba, ezt szeretik elhallgatni)

Manapság kis hazánkban- Magyarországon– is egyre jobban dívik a szépségipar eme ága.

Nevezetesen:  az eredeti szépség természetellenessé formálásának idealizálása, illetve annak favorizálása, hogy az egyedüli megoldás a szépség és a fiatalság megtartására kizárólag az, ha plasztikáztatod magad. Ennek rendkívül rossz hatása van, nem csak az egyén önbecsülésére, hanem az egészséges és jól működő családokra is rombolóan hat!

Egy műanyagokkal plasztikázott “mű szépség” képes ellopni a férjeket és az apákat! Sajnos még akkor is, ha a férfiak egyébként nem akarják elhagyni a családjukat! (titkolt szeretők, stb.,  és ez fordítva is igaz lehet, bár kétség kívül ritkább eset.)

Kedves Nőtársaim! Kedves Férjek és Apák! Nem kell ezt megvárni!

Az ilyen élethelyzetet és szituációt még kialakulásuk kezdetén meg lehetne előzni. Sajnos sok ilyen szomorú történetről, tönkretett családokról  lehet hallani, olvasni és én magam is rendszeresen kapok ilyen leveleket az olvasóimtól. Sőt, még a fb. privát oldalamra is jönnek  üzenetek, kérések és kérdések, hogyan lehetne ez ellen tenni, vagy mivel lehetne körbe bástyázni a családi fészket?

 

Ezért elhatároztam, hogy ezekkel trendekkel szembe menveelindítok egy cikksorozatot.

Olyan “hétköznapi” anyákat és feleségeket szeretnék bemutatni, akik nem a média által ismertek, és nem szerepelnek a TV- képernyőkön sem. De akik a saját családjukban ugyanolyan sztáranyukák, mint akiket rendszeresen mutogatnak, bárki láthat a különböző média és egyéb csatornákon, hírportálokon. Mindemellett ők egyáltalán nem vesztették el a szépségüket, nőiességüket 15-20 év után sem. Sőt, valójában szebbek, érettebbek és bölcsebbek lettek az évek során. (Természetesen vannak olyan hölgyek, akik egyben anyák is- és rendszeres média és közszereplők- mégis inkább a természetességet és korukat vállalva szerepelnek.)

Ők sem “mű” nők, nem a plasztikai sebészeknek köszönhetik a külsejüket.

A rendezett, harmonikus családi élet, rendkívül jó hatással van a külsőre, fiatalít. Azontúl, hogy láthatóan megőrizték valódi, természetes külső szépségüket,  akár 3-4-5 gyermekszülés után is- a belső “szépség” titkáról, életüket meghatározó értékrendjükről és hitükről is beszélnek majd.

Továbbá arról is, hogy mindezek mennyiben befolyásolták(-ják) a mindennapjaikat, a külső megjelenésüket, önértékelésüket, a családban betöltött szerepüket, munkájukat, mit tesznek saját családjuk, házasságuk megóvása érdekében, illetve számukra mi a boldogság, mi teszi őket boldoggá, valamint hogyan elérhető el mindez, mások számára is.

Az a célom, hogy az egész társadalom és főként a fiatalság elé (akikből remélhetőleg a jövő családjai lesznek) olyan örök értékeket közvetítő  gondolkodásmintákat és példákat állítsak, ami kívánatossá tud válni tömegek számára. Illetve a mostani és a következő generációkra, valamint az egész ország erkölcsi színvonalára, családmodelljére pozitívan hat és áldást hoz. Nyilván mindenkinek egyedi az élete, de a jó gyümölcsök azok magukért beszélnek.

Csak erős és jól működő családokból lehet gazdaságilag is erős és jól működő társadalmat építeni, ahol a valódi értékek és teljesítmények kiszorítják az önző és önös érdekeket az emberi kapcsolatokból.

A  fenti cikksorozatot itt, a blogomon fogom közzé tenni, valamint a boldogsággal és az emberi életben felmerülő kérdésekkel foglalkozó írásaim és a cikkeim is itt fognak megjelenni. Kérd az ingyenes BBblogértesítőt, így nem maradsz le egyetlen blogbejegyzésről sem!

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: