A változás titkai 7 lépésben

four-season trees

 

“…Változtasd meg a gondolataidat és megváltozik körülötted a világ…”

Halottad már ezt a mondatot?

Szinte biztos vagyok benne, hogy igen? Ha nem is pontosan ebben a megfogalmazásban, de lényegét tekintve biztosan. Amikor változásról vagy változtatásról hallanak az emberek, akkor elsőre  nem az ugrik be (nem arra gondolnak), hogy esetleg nekik kellene változni. Ők most biztos felteszik magukban a kérdést:

 • Miért változtassak?
 • Miért  én változzak?
 • Min kellene változtatni?

Vannak, akik egyenesen ki is jelentik:

 • Nem nekem kell megváltozni!
 • Nekem ne dirigáljon senki!
 • Ez így jó és kész; nem kell változtatni…! stb.

De aztán azon kapják magukat, hogy folyton akadályokba ütköznek…

Valószínűleg Te is szembesültél már azzal az életérzéssel, hogy ez vagy az a dolog iszonyú nehéz, nem tudod megcsinálni, már megint ez a fránya … (helyettesítsd be azzal, amikkel gondod van)  hát nem igaz, hogy már megint nem sikerült!…  stb.

Közben pedig bosszankodva figyelik, hogy mások játszi könnyedséggel ugrálják át az eléjük tornyosuló  nagyobbnál nagyobb akadályokat...Pedig lehet, hogy nekik csak egy-két dolgon kellene változtatni ahhoz, hogy a  sikerüljön amit szeretnének de azzal a néhánnyal se bírnak!

Te Hogy állsz ezzel a kérdéssel?

 • Szoktál gondolkozni azon, hogy mit és hogyan kellene hatékonyan változtatni?
 • Miből kéne megváltoznod, amit a legjobban utálsz magadban?
 • Hogy kezdj hozzá, ha már eldöntötted, hogy változtatnál?
 • Vagy inkább az állandó dolgokat szereted, amik nem változnak (jó irányba) nem fejlődnek, nem lesznek egyre nagyobbak, jobbak, szebbek, sikeresebbek, finomabbak stb.?

Természetesen vannak olyan állandó dolgok, amin nem tudsz vagy nem érdemes változtatni (ha nőnek vagy férfinek születtél, maradj is az; kívül belül; vagy a családfádat sem tudod megváltoztatni, és a vérségi kapcsolatokat sem: szülő, testvér gyermek viszonyokat stb.)

Sok olyan dolog van, ami folyamatos változtatásra szorul, egy nagyon egyszerű oknál fogva:

Mert a dolgok körülöttünk is folyamatosan változnak; mindennap.

Ha csak az időjárást nézed, vagy az egészségi állapotodat, a korodat vagy a körülményeidet. Vagy a politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális életet is említhetném, a technika vagy a tudomány világáról már nem is beszélve.

Minden állandó változásban és mozgásban van.

(Csak magamból kiindulva):

Nem igazán szeretem azt az állapotot, ha valami egy helyben áll, nem fejlődik, nem növekszik és nem lesz egyre jobb, szebb, színesebb vagy gyümölcsözőbb stb. Itt most nem tárgyakra, hanem magára az EMBERRE gondolok.

Attól kezdve, hogy egy valóságos csodaként megfogan… azután elkezd nőni, mozogni, gyarapodni… majd megszületik és ugyanezt folytatja az anyaméhen kívül is; szellemileg, testileg és ideális esetben értelmileg egyaránt.

Később, amikor elkezd tanulni, alkotni, dolgozni, akkor a változás az élete része lesz. Kihat mindenre; a kapcsolataira az egészségi állapotára, a munkájára körülményeire stb. De említhetném egy kis vállalkozás vagy akár egy nagyobb cég életét is. Ha nincs teljesítmény-és értéknövekedés, növekedés és  pozitív változás, (csak stagnálás; vagy ami ennél is rosszabb: gazdasági leépülés, csőd) akkor úgymond halott az üzlet. De ez a kapcsolatokra is igaz.

Nézzük akkor az emberi kapcsolatokat;

Vannak olyan szituációk is, amikor szükséges leépíteni egy-egy felesleges “barátot” aki rossz hatással van az életünkre.  Azt viszont egyáltalán nem mondom, hogy a házastársat is cserélgetni kell! Az nem jó megoldás a problémákra, ha lecserélik egymást a házasfelek. De a legjobban működő házasságokban is szükség van megújulásra és változtatásokra, hogy a kapcsolat nem váljon megszokottá, unalmassá, lapossá. (Az erről írt legolvasottabb cikkemet  ITT  találod)

A gyermekek sem játékszerek! Válás esetén nem lehet (nem lenne szabad) őket rángatni egyik szülőtől a másikhoz; vagy ha nem tetszik, vagy nem akarják, akkor eldobni őket, mint a szemetet…(igen-igen, az abortuszra gondolok, és a sok intézetben vagy árvaházban felnövő gyermekre!!)

 A változásra és változtatásra szükség van, még akkor is, ha valami jól működik. Ezt mindig az adott körülmény határozza meg, hogy kinek, milyen irányú és mértékű változásra van szüksége ahhoz, hogy a személyes életének különböző területein sikeres legyen. Ami rajtam múlik, én  igyekszem mielőbb megtenni, mert nekem is sok dolgon kell még változtatnom, csiszolnom és persze változnom is.

És Neked?

Szükséged van változásokra a magán és/vagy üzleti életedben? Ha igen és szeretnél változtatni, de eddig még nem igazán sikerült, akkor most figyelj!

7 dolog, ami  segíthet  Neked ebben:

 • A változás kulcsa Te vagy; tehát magaddal kezdj! (ahogy a fenti idézet is sugallja)
 • Ne akarj egyszerre több mindent megváltoztatni! (ha az első nem sikerül, elmehet a kedved a többitől is, hogy változtass rajtuk)
 • Válassz ki egy, esetleg két dolgot, amit nagyon szeretnél megváltoztatni az életedben!
 • Határozd meg, mit kell tenned ahhoz, hogy az adott terület megváltozzon! (, beszéd, gondokozásmód, hozzáállás, szorgalom, önfegyelem stb.)
 • Emlékeztesd magad, mit csinálj másképp (akár ellenkezőleg is) mikor legközelebb a problémás dolog előtted áll!
 • Folyamatosan tartsd szem előtt (írd ki ajtóra, falra, tükörre) miért csinálod és mit szeretnél elérni a változtatásokkal!
 • Írd le és vezess egy “változáslistát”; mi változott már meg!  (visszatekintve, ezekből sikerélményeidből táplálkozhatsz a későbbiekben is, látva mi mindenből szabadultál már meg…)

Ezenkívül is van még sok egyéni módszer, hogy kinek mi válik be. Próbálj ki többet is, hogy tisztán lásd, neked mi hoz pozitív eredményt/változást az életed különböző területein.

De egy biztos:

Ha nem érzed a változás szükségességét, akkor bizony nem fogsz változtatni semmin! Mert másoktól vagy a körülményektől várod a változást. De ne feledd, hogy a körülmények viszont mindig változni fognak! De az már egyáltalán nem biztos, hogy számodra ez csak kedvező lesz. Ugye Te sem ezt szeretnéd?

Ha nem, akkor itt az idő, hogy most elindulj a változás/változtatás útján!

Lehet, hogy nehéz lesz, de hidd el megéri, ha nem adod fel!

Sok sikert kívánok Neked is! :-) 

(Oszd meg a cikket, így barátaidnak is segíthetsz változni!)

Értesítő új blogbejegyzésekről

Név:

E-mail cím: